Жители на чепеларското село Павелско излязоха на протест срещу недостига на питейна вода

Жители на чепеларското село Павелско излязоха на протест срещу недостига на питейна вода

Жители на чепеларското село Павелско излязоха на протест срещу недостига на питейна вода и затвориха главния път Асеновград - Смолян

Жителите на чепеларското село Павелско затвориха днес по обед главния път Асеновград - Смолян, в района на село Хвойна. Протестът на хората е заради проблемите с водоподаването и въведения в средата на август воден режим на питейната вода.

Според информация на Община Чепеларе недостигът на вода в с. Павелско е свързан с остарял магистрален водопровод, за ремонта на който администрацията кандидатства за финансиране още от 2014 година. Проектът „Рехабилитация на магистрален водопровод за водоснабдителна група Орехово – Малево – Хвойна – Павелско“ е актуализиран и е издадено строително разрешение за обекта, като следват административните процедури около изпълнението на проекта и избор на изпълнител, уточняват от общинската администрация, предаде БТА.

Тази седмица комисия от „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) - Смолян, обходи водоемите, захранващи селото, и след като беше констатирано, че те са пълни, режимът беше отменен. От ВиК започнаха проверки и в къщите за нерегламентирани отклонения за водохващания.

Според жителите на селото проблемът с водата се създава изкуствено. Те са на мнение, че причината е остарялата водопреносна мрежа и големите загуби на вода. Участниците заявиха, че ще отидат да протестират пред Министерския съвет.

Снимка: интернет

Вирни се горе