Здравко Иванов: Проблемът с водата в Девин е в амортизираната водопроводна мрежа и честите аварии

Здравко Иванов: Проблемът с водата в Девин е в амортизираната водопроводна мрежа и честите аварии

Проблемът с липсата на вода в град Девин е в амортизираната водопроводна мрежа, в следствие на което се получават и чести аварии. Това заяви кметът на Община Девин Здравко Иванов в отговор на наш въпрос, относно сигнали на читатели за често спиране на водоподаването в града през лятото.

„Това, което мога да коментирам е въз основа на експертната оценка от страна на специалисти от ВиК – Смолян, според които проблемът е в остарялата водопроводна мрежа в града, която е изградена от етернитови и стоманени тръби, поставени през 60 – те години“, добави Иванов.

Според градоначалника на Девин, заради появилият се проблем, който през последния месец доста често поставял пред изпитания домакинствата и местните хотелиери, той е провел множество разговори с хора на различни нива във ВиК – Смолян, с идея да се изясни този проблем и да се търси неговото решение.

„Проведох няколко срещи с оперативния ръководител на района в Девин, както и с предишния управител на ВиК – Смолян г-н Василев и с настоящият г-н Тотев. Целта ми бе да се изясни причината за честото спиране на водата в града. Обяснено ми бе, че това е следствие на амортизираната вътрешно водопроводна мрежа на града и честите аварии.Водопроводът в Девин е изграждан през 60 – те години. Част от него е от етернитови тръби, а другата част със стоманени тръби. Според специалистите, стоманените тръби са сериозно корозирали с множество язви и скрити аварии в града“, разказа още кметът на Община Девин.

Според Иванов, той поискал да се изясни има ли проблеми с довеждащият водопровод до Девин.

„Всички знаете, че в Девин има две бутилиращи компании на минерална и изворна вода, които държат сериозен пазарен дял и в магазинната мрежа има вода, а битовите потребители нямат водоподаване с часове през някои от дните. Входирах официално питане до ВиК- Смолян, с което поисках конкретни отговори за проблемите, още нямам отговор на това писмо.

Инициирах среща с управителя на ВиК, с представители на двете фабрики за бутилиране в Девин и съответно и аз като представител на Община Девин. Идеята ми бе да идентифицираме, какви са проблемите и да почнем решаването им. Това бе още преди три седмици, но срещата се отложи с идеята да се монтират измервателни устройства, с които да може да се проследи какво е количеството вода, която влиза в града, за да може да се изключи като проблем довеждащият водопровод на града.

До този момент, нямаше такъв уред, с който да знаем какво количество вода достига до града. Тази инициатива бе подета от г-н Василев, който към онзи период все още беше управител на ВиК. Същевременно последва смяна и поста бе зает от г-н Тотев. Все пак тази среща, за която настоявах се проведе през изминалата седмица в сградата на ВиК – Смолян. На нея присъствахме аз, представители на компанията, г-н Тотев и зам.-областният управител Красимир Даскалов, като представител на държавата. Новият управител реагира много адекватно и бързо. На нея обаче не получихме отговор, колко вода постъпва в града, независимо, че измервателното устройство бе монтирано преди 5-6 дни, с аргумента че се обобщават данните. Хубавото е, че от публикация в социалните мрежи от г-н Даскалов, въз основа на данни от ВиК – Смолян разбираме, че няма проблем с довеждащия водопровод. Количеството вода, което влиза в града е приблизително същото, което е и на извора. Този факт оформя и главният проблем, а именно това което се казваше от специалистите – амортизирана водопроводна мрежа в град Девин и честите аварии, като повечето от тях са скрити и водят до източване на резервоарите с вода“, коментира още Иванов.

Той смята, че именно последната авария през настоящата седмица е била от този, като изрази надежда с отстраняването й да доведе до известно решаване на големите загуби на вода в града.

„На срещата от ВиК – Смолян поеха ангажимент да поставят измервателни устройства и по вътрешната водопроводна мрежа, чрез които да се локализират своевременно авариите и да се отстраняват. Това е една от мерките в краткосрочен план. Всички обаче се надяваме да бъде реализирана тази инвестиция по Плана за възстановяване и устойчивост – така нареченият „воден цикъл“ на Девин, тъй като чрез него ще бъде подменена частично водопреносната мрежа в града. Това от своя страна ще допринесе за намаляване на загубите и повишаване на качеството на водата“, коментира още Иванов.

Градоначалникът на Девин е категоричен, че дори с реализирането на проекта, това няма да е достатъчно за решаване на цялостно на проблема с тръбопровода в града.

„Ще са необходими допълнителни инвестиции за подмяна и на останалата част, извън проекта. Те трябва да бъдат планирани от ВиК – Смолян, като съответно и Община Девен се ангажира с този процес и намирането на допълнително финансиране“, разясни още Здравко Иванов.

По Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат подменени около 6,5 км. водопровод, което е между 30 и 40 % от цялата мрежа. На този етап има и участъци с частична подмяна. Ще са необходими допълнителни средства за подмяна на останалите около 50 % от водопровода.

Вирни се горе