Започва Устовския панаир, който е с над 180-годишна история

Започва Устовския панаир, който е с над 180-годишна история

В Смолян отново ще се проведе традиционният Устовски панаир, който има над 180-годишна история, съобщи Милка Матушева, директор на Държавния архив в града. Първоначално започнал като седмичен пазар в село Устово (днешен квартал на Смолян), панаирът постепенно се разраства и придобива голяма популярност, като през 1932 г. вече има общородопски мащаб.

Тазгодишното издание на събитието ще се състои от 4 до 6 октомври, като на него ще участват търговци от различни краища на страната. За децата са предвидени разнообразни забавления като люлки, въртележки и надуваеми батути. Официалното откриване ще бъде на площад „Възраждане“, пред сцената на НЧ „Кирил Маджаров 1966“.

Първият панаир в региона се е провеждал на местността Ширината и е събирал майстори-занаятчии от различни занаяти. Матушева отбелязва, че историята на панаира се документира в архива на доц. д-р Христо Гиневски, където се съхраняват подробности за развитието на Устово като търговски център. Основни фактори за това са били разцветът на занаятите, включително известната „ситна чаршийка“, както и благоприятното географско положение на селището, през което са минавали важни търговски пътища.

Панаирът се утвърдил като място за срещи на търговци и купувачи, където се предлагали разнообразни стоки като домашни потреби, дрехи, животни и различни хранителни продукти. През 1925 г. идеята за организирането му официално била подкрепена от местни търговци и занаятчии и въпреки кратката подготовка, първото му издание било успешно проведено.

С всяка изминала година панаирът придобива все по-голяма популярност, а през 1932 г. събира над 10 хиляди души. Той се превръща не само в търговско, но и в културно средище, привличайки хора от различни райони и създавайки възможности за обмен на опит и творческа изява.

Снимка от панаир в Устово, продажба на медни съдове. ок. 1935 г. ДА – Смолян, фонд 520К, оп. 1, а.е. 395

Вирни се горе