Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Стартираните строителни работи се извършват без спиране на движението

Започна изграждането на 2,4 км от път II-86 Средногорци - Рудозем и обходния път на гр. Рудозем /от 133-и до км 135+530/. Второкласното трасе е основна връзка на община Рудозем с областния център Смолян. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Обходният път ще преминава по съществуваща улица в Рудозем и по ново трасе, което ще пресича река Чепинска и след това ще се включва чрез кръстовище с път II-86 Средногорци – Рудозем. Трасето ще има две ленти за движение по 3,75 м и два тротоара по 1,5 м. Ще бъдат изградени 7 подпорни стени и 5 укрепителни стени. Проектът предвижда реконструиране на съществуващото триклонно кръстовище при 132-ри км в кръгово кръстовище, ремонт на моста над р. Арда при 133-ти км, преместване на инженерни мрежи – магистрален водопровод, електропреносни и телекомуникационни кабели и изграждане на нов мост при 134-и км.

Строително-монтажните работи се изпълняват от „ИСА 2000“ ЕООД, избрана след проведена открита процедура по ЗОП. Стойността на договора е 9 274 782 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява от „Пътконсулт 2000“ ЕООД. Техният договора е за 89 520 лв. с ДДС.

За цялостното реализиране на проекта за обходен път програмата на АПИ предвижда изграждането на армонасипно съоръжение при 134-ти км на пътя Средногорци – Рудозем, което ще е с дължина около 200 метра. През юли миналата година беше подписан договорът с избрания изпълнител за изготвянето на технически проект и строителството на обекта - „ОРС – ИНФРАСТРУКТУРА“ ООД. Стойността на договора е 4 990 000 лв. без ДДС.

Стартираните строително-монтажни работи се извършват без спиране на движението в участъка от края на Рудозем в посока ГКПП Рудозем-Ксанти, като поетапно се преминава в една лента. Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание, да следват стриктно поставените пътни знаци и указанията на сигналистите.

Alternve text

Altve text

Alternative tet

Вирни се горе