УЧЕНИЦИ ОТ СМОЛЯН СЕ ВКЛЮЧИХА ОТНОВО В МЛАДЕЖКИ ОБМЕНИ В ТУРЦИЯ И УНГАРИЯ

УЧЕНИЦИ ОТ СМОЛЯН СЕ ВКЛЮЧИХА ОТНОВО В МЛАДЕЖКИ ОБМЕНИ В ТУРЦИЯ И УНГАРИЯ

И през тази година, дванадесет ученици от четири училища на територията на община Смолян взеха участие в организираните международни младежки лагери от побратимените ни общини Пендик (Турция) и Кишпещ (Унгария).

От 1-ви до 7-ми юли се проведе младежки обмен в лагера на Община Пендик, Истанбул – Турция. Шест ученици, придружавани от двама учители от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Смолян и СУ „Отец Паисий“ – гр. Смолян взеха участие в обмена. Младежи от няколко общини от различни държави се запознаха с местната култура и забележителности, и участваха в спортни, културни и туристически събития и дейности. В рамките на Националните културни вечери, всички групи представиха своята страна и община, като учениците от Смолян презентираха нашия град и България по атрактивен и интересен начин.

През периода от 9-ти до 16-ти юли се проведе младежки обмен в Будапеща, организиран от Община Кишпещ, която е 19-ти район на Будапеща, Унгария. В този обмен участие взеха също шест ученици, придружавани от двама учители от ППМГ „Васил Левски“ - гр. Смолян и Езикова гимназия „Иван Вазов“ - гр. Смолян. Едноседмичната програма включваше спортни дейности, културен обмен, опознаване на региона, както и среща с кмета на Община Кишпещ – д-р Петер Гайда. Обменът завърши с гала вечер на побратимените градове в културен център Кишпещ, за която децата и техните придружители се бяха подготвили с ентусиазъм и старание. В събитието бяха включени музикални, танцови и филмови продукции, представящи страните и побратимените градове. Учениците от Смолян представиха страната и града ни с интересна презентация, последвана от музикално изпълнение и хоро под съпровод на гайда.

От 23-ти до 29-ти юли предстои провеждането на международен младежки обмен в Смолян, на които са поканени представители от Община Кишпещ и Община Пендик.

Провеждането на международните младежки обмени се превърна в традиция, в която младежи от различни страни се срещат, обучават и обменят опит, а общините работят активно върху поддържането и разширяването на сътрудничеството си.

Вирни се горе