Творци от домове за хора с психични разтройства рисуват картини за изложба и календар

Творци от домове за хора с психични разтройства рисуват картини за изложба и календар

Проект „Петият сезон” въвлича хора страдащи от психични разтройства от домовете в с.Ровина и с.Петково, общ. Смолян като участници – творци, които рисуват и показват своите творби в изложба и календар за 2025 година.

В началото на месец юли, календар „Петият сезон“ ще бъде разпространен в сградите на основните институции в град Смолян с цел да въздейства върху широката аудитория и да покаже, че тези хора са способни да се изявяват чрез изкуство. Календарът включва 12 избрани рисунки на шест потребители от дома за мъже в с. Петково и шест от дома за жени в с. Ровина. Корицата на календара представя рисунка на световноизвестния наш художник и поет – Тодор Ваков, който е бил потребител в дома за мъже в с.Петково до края на дните си. Рисунките от календара, заедно с останалите над 50 рисунки ще намерят място в изложба, която ще остане експонирана за постоянно в двата дома, като търсения ефект е да окаже благоприятно и терапевтично действие върху авторите им.

Ето какво споделят организаторите на инициативата:

„ Неприемливата същност на психичните заболявания е повод за изолация и дори отхвърлянето им от обществото. За нас като общество е важно да бъдем ангажирани с този социален проблем, да бъдем емпатични към хората с психични заболявания и да не ги възприемаме като негодни и неспособни да съществуват сред нас.

Вярваме,че проектът „Петият сезон” ще доведе до съпричастност към твореца, имащ нужда от грижи за неговото психично здраве и ще му даде арена да разгърне своите творчески способности. Изключително важни за рехабилитацията на хора с психични разтройства са възможностите, които отделните изкуства дават за включване на различните особености на изменената човешка психика в тяхното креативно пространство.

Петият сезон съществува и е въпрос на възприятие у всеки един от нас. По тази причина всеки месец в календара не визуализира съответния сезон по общоприетите стандарти.

Изрязавяме своята благодарност към персонала и потребителите на домовете в с. Ровина и с. Петково и посвещаваме „петият сезон „ на всички онези хора сред нас, за които той съществува!

Проектът „Петият сезон“ е финансиран от Национален Фонд Култура.

Alternativ text

Вирни се горе