ЦИКЕП отказа повторно преброяване на гласовете

ЦИКЕП отказа повторно преброяване на гласовете

Централната избирателна комисия за европейски парламент /ЦИКЕП/ са приели на свое заседание днес, че исканията на Синята коалиция и партия “Лидер”, внесени днес в ЦИКЕП за повторно преброяване на бюлетините от изборите за ЕП са неоснователни.

Това съобщи говорителят на ЦИКЕП Бисер Троянов. Той каза още, че днес повторно преброяване на бюлетините е поискало и ДПС за конкретни секции. Тази жалба също ще остане без последствия.

Според Троянов причина за решението е, че няма подобна законова практика за повторно преброяване. Друго основание е, че срокът за обжалване на резултатите от изборите по закон е 14 дни след окончателното им обявяване, а те все още не са обявени.

Очаква се също днес Централната избирателна комисия за избор на български представители в Европейския парламент да излезе с решение за окончателните резултати от евровота.

Припомняме, че повторно преброяване на бюлетините от евровота поискаха от Синята коалиция вчера. Те се разминаха на косъм с втори човек в Европарламента, а мандатът отиде за НДСВ.

Разликата между жълти и сини е едва 361 гласа според предадените в ЦИК протоколи.

“Тя се появи в късните часове на изборния ден. Стават грешки. Длъжни сме дори само заради доброто си име да поискаме проверка”, заяви шефът на щаба Петър Москов. От Синята коалиция обясниха скъсената дистанция, както и успеха на коалицията ЛИДЕР/"Новото време" с трансфер на гласове от страна на ДПС.

Партия “Лидер” също поиска повторно преброяване на подадените гласове по време на изборите за евродепутати.

Днес председателят на “Лидер” Кънчо Филипов внесе молба в ЦИКЕП за повторно преброяване. Според него “постигнатите резултати на коалицията “Изборните резултати се доближават значително до границата за получаване на мандат за евродепутат и е възможно да е допусната грешка и да се е получило отклонение в представения резултат”, се казва в съобщението на "Лидер”.

Вирни се горе