ЦИК обяви и мандатите в новото НС

ЦИК обяви и мандатите в новото НС

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на заседанието си в четвъртък проекта на решение за разпределението на мандатите в Петдесетото Народно събрание. Това съобщиха от ЦИК.

Имената на избраните народни представители ще бъдат обявени до 16 юни 2024 г.

Мандатите се разпределят така:

Коалиция ГЕРБ-СДС имат 68 мандата.

Партия ДПС има 47 мандата.

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" имат 39 мандата.

Партия "Възраждане" имат 38 мандата.

Коалиция "БСП за България" има 19 мандата.

Партия "Има такъв народ" има 16 мандата.

Партия "Величие" има 13 мандата.

Очаква се до края на деня да стане ясно и разпределението в 50-ото Народно събрание В 50-ия парламент влизат седем партии и коалиции.

По-рано в четвъртък, ЦИК прие на свое заседание днес решение за обявяването на избраните членове на Европейския парламент от България. Тя бяха представени от председателя на комисията Камелия Нейкова.

Вече официално, българските евродепутати са Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел и Илия Лазаров от ГЕРБ-СДС, Илхан Кючюк, Танер Кабилов и Елена Йончева от листата на ДПС, Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров от "Продължаваме промяната - Демократична България", Петър Волгин, Станислав Стоянов и Рада Лайкова от "Възраждане", Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова от "БСП за България" и Ивайло Вълчев от "Има такъв народ".

Малко по-късно решението беше публикувано и на сайта на ЦИК. Предстои то да се обнародва в "Държавен вестник", а на избраните членове на Европейския парламент от Република България да се издадат удостоверения.

Четирима избрани за членове на Европарламента са декларирали желание да бъдат избрани само евродепутати и да не бъдат обявявани за членове на Народното събрание. Това са Христо Петров от ПП-ДБ, Ивайло Вълчев от "Има такъв народ", Кристиян Вигенин от БСП за България и Станислав Стоянов от "Възраждане".

ЦИК изпълни желанието им и ги заличи от листите на формациите им в изборите за национален парламент.

Освен за Слави Трифонов, лидерът на "Има такъв народ", ЦИК прие и още четири заявления от кандидати от листите на ДПС, и един от ГЕРБ-СДС, които не желаят да бъдат обявени за избрани за народни представители. Те бяха заличени от листите.

До днес избраните от два многомандатни района трябва да заявят в ЦИК от кой от тях желаят да бъдат обявени за народни представители. В тези избори няма избрани независими кандидати. Имената на новите 240 депутати в новото 50-о Народно събрание ще бъдат обявени от ЦИК най-късно на 16-и юни, неделя.

Снимка:БГНЕС

Вирни се горе