ТРИМА ИЗЯВЕНИ РОДОПЧАНИ БЯХА УДОСТОЕНИ СЪС ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА СМОЛЯН“ НА ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

ТРИМА ИЗЯВЕНИ РОДОПЧАНИ БЯХА УДОСТОЕНИ СЪС ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА СМОЛЯН“ НА ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

По предложение на кмета Николай Мелемов на днешното заседание на Общинския съвет в Смолян трима наши съграждани бяха удостоени с най-високото отличие „Почетен гражданин на Смолян“. Това са Георги Милушев, Апостол Кисьов –посмъртно и проф.Ружко Челебиев.

Отличените граждани и техните наследници ще получат наградите при подходящ повод. Почетните звания ще бъдат вписани в Почетната книга на Община Смолян.

Георги Милушев е удостоен с високото отличие за заслугите му към Смолян, обществената му ангажираност, изградени и поставени паметници на велики личности, които е оставил за поколенията.

Той участва в изграждането на редица национални обекти. Главен инициатор и организатор е за построяването на паметника на Христо Ботев пред читалището. През 2021 г. изгражда със собствени авторски усилия и средства паметника на Васил Левски на площад "Свобода“ и след тържественото му откриване го дарява на Община Смолян. През април 2024 г. отново по негова инициатива бе изграден и поставен паметник на Георги Сава Раковски пред Военен клуб Смолян, който е дарен на 101 Алпийски полк. Георги Милушев е почетен председател на Инициативния комитет за построяването на бюст паметник на арх. Петър Петров. Със собствени средства премества и слага нови плочи в двора на църквата "Св. вмчк Георги Победоносец“ в Смолян, където са създадени читалище "Христо Ботев“ и СУ "Св. Св. Кирил и Методий“. Носител е на редица отличия.

Посмъртно бе присъдено званието "Почетен гражданин на Смолян“ на Апостол Кисьов за приноса му за разпространение и съхраняване на родопския фолклор. През тази година се навършват 100 години от рождението на един от най-видните творци на Смолян, който през 1948 г. създава първия в България ансамбъл за автентичен фолклор, наброяващ над 120 изпълнители – певци, инструменталисти и танцьори към читалище „Пробуда 1903“ - с. Стойките. През 1960 г. Апостол Кисьов създава съществуващия и до днес ансамбъл „Родопа“, на който е диригент на оркестъра. А през 1961 г. основава и ръководи прочутия състав „100 каба гайди“, като първата изява на състава е на събора на Рожен същата година.

Проф. Ружко Челебиев е удостоен с високото звание за неоспоримите му заслуги към Смолян, обществената му ангажираност, художествените и монументалните творби, които е оставил за поколенията. Той е художник – монументалист и преподавател в НХА „Николай Павлович“. Негово дело са няколко монументални обекта в Смолян, сред които Мозаечното пано в Младежкия дом, паното в Общинската администрация – Смолян, както и паното в атриума на сградата на Областната администрация. Негови са творбите в бившия Профсъюзен дом на културата, в НАО „Рожен“, в ДСК –Смолян, в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“.

Вирни се горе