Тържествена архиерейска вечерня в манастира „Св.вмчк. Пантелеймон” край Смолян

Тържествена архиерейска вечерня  в манастира „Св.вмчк. Пантелеймон” край Смолян

На 27 юли Православната църква почита паметта на лечителя-чудотворец св.вмчк Пантелеймон. По този повод в навечерието на храмовия празник на едноименния манастир край Смолян, беше отслужена тържествена архиерейска вечерня с петохлебие. Богослужението възглави Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С него съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, иконом Димитър Куцев, протойерей Иван Марински, свещениците Димитър Петров, Апостол Аролски и Васил Маджаров.

Църковните песнопения изпълниха Петър Христозов и Симеон Даскалов. Благочестиви християни се поклониха пред иконата на светеца, носейки надежда за застъпничеството му пред Всеподателя Бога, и вяра в изцелението- физическо и душевно.

По традиция, по време на вечерното богослужение беше извършен чинът на петохлебието, за здраве и благословение на всички присъстващи. В края на последованието слово произнесе Преосвещеният епископ,в което каза:”Св. вмчк Пантелеймон станал жива дарохранителница, жив Божи съсъд, защото в себе си държал велик дар, дар на лечение. Велики мъчения претърпял свети Пантелеймон, в името на Господ Иисус Христос, но не се уплашил, не се поколебал, а застанал смело и защитил християнската вяра.”Владиката ни прикани както лечителят- чудотворец беше милостив, така и ние да бъдем милостиви към по-немощните от нас, да им помагаме и подкрепяме, когато ни потърсят помощ и закрила.

След напътствията, миряните пристъпиха с вълнение към архиерея, който им раздаде парченца от петохлебието, и преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения митрополит Николай.В края на вечерната служба игумения Анастасия покани всички на благословена братска трапеза.

Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе