Тържествена архиерейска вечерня в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски”- гр. Смолян

Тържествена архиерейска вечерня в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски”- гр. Смолян

На 29 юли светата Църква отдава почит на свщмчк Висарион, епископ Смоленски. По този повод в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски”-Смолян започна тържественото отбелязване на храмовия празник.В навечерието на празника на 28 юли бе отслужена архиерейска вечерня с петохлебие. По покана на Негово Преосвещенство Смолянския епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и с благословията на архипастиря, дядо Николай,богослужението оглави Преосвещения велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Даниил. В съслужение с него влязоха Смолянският епископ Висарион,архимандрит Максим, архимандрит Дамян, архийерейските наместници на: Асеновградска духовна околия- ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, на Карловска духовна околия –свещеноиконом Марко Марков, на Хасковска духовна околия –стафрофорен свещеноиконом Георги Тодев, на Пещерска духовна околия, свещеноиконом Любомир Траянов, на Ивайловградска духовна околия, свещеноиконом Николай Величков, секретарят на Архиерейското наместничество в Смолян, свещеноиконом Запрян Шиков, митрополитският протодякон Илиян Александров, свещеници от околията.

Църковните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм”, под ръководството на протопсалт Георги Радев.Вечернята уважи зам.кметът на Община Смолян г-жа Марияна Цекова.

По традиция, на вечерното богослужение бе отслужен чинът на петохлебието.В края на вечернята епископ Исаак произнесе празнично слово, в което каза:”Вече сме в деня на празника. Свещеномъченик Висарион не само обичаше своя род и родина, но и бе верен на Христа, на своето служение.Това го увенча да бъде сред светиите и до Божия престол.Всички вие сте честити, че имате за покровител този родопски мъченик”, подчерта в словото си владиката. Нека патронът на храма да ви дава здраве, духовни сили и да вървите по пътя на православната вяра и спасението.Приемам поканата да служа в този храм с радост. Чест е само да имаме благословията за днешната служба – това е чест, духовна радост. Материалните неща отминават, а в сърцата остава духовният трепет, сподели софийският викарий.

В края на богослужението преподаде поздравите на дядо Даниил до митрополит Николай, до Смолянския епископ Висарион, който е именик , до всички духовници и негови съграждани.Нека по молитвите на чествания светец да имаме здраве, подкрепа и спасение!.

Сийка КЕТЕВА

Alternativtext

Alterative text

Вирни се горе