СУ „Св. св. Кирил и Методий“-Смолян е част от международен консорциум с участието на 15 образователни институции от 10 европейски държави

СУ „Св. св. Кирил и Методий“-Смолян е част от международен консорциум  с участието на 15 образователни институции от 10 европейски държави

СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Смолян е част от международен консорциум с участието на 10 европейски държави, от които участват 9 университета, 2 министерства на образованието, 3 училища и един образователен център за професионално развитие. Координатор на мащабния проект е университетът „Алгебра" от Загреб, партньорските организации са от Кипър, Финландия, Гърция, Италия, Литва, Португалия, Словения, Белгия, България и Испания.

Alternative xt

DIGITAL FIRST е мащабен проект, който има за цел да въведе иновативен подход в преподаването на информатика и компютърни науки в началното и средното училище в цяла Европа, така че да отговаря на нуждите на днешните деца, които са родени в дигитален свят и постъпват в училищното образование вече с определено ниво на дигитални умения.

Идеята на проекта е да се замени традиционният подход в обучението по информатика и компютърни науки, основан на езици за програмиране и технически познания, с иновативен педагогически подход, фокусиран върху компютърното мислене, което да помогне на учениците да се научат как да се справят с предизвикателствата в реалния живот. Тази промяна в образованието ще насърчи младото поколение да бъде "активен създател" на цифровия свят, а не "пасивен потребител".

Проектът "Digital First" включва разнообразни задачи, насочени към фундаментална трансформация на образованието по информатика и компютърни науки в Европа. Ще бъдат проведени задълбочени изследвания и анализи, за да се придобие представа за сегашното състояние на обучението по информатика и компютърни науки в европейските училища. Това включва проучване и изследване на съществуващите училищни практики и методологии, за да се определят областите, които имат нужда от подобрение и въвеждане на иновативни подходи.

Въз основа на тези изследвания проектът ще бъде насочен към разработване и прилагане на иновативни методи на преподаване по информатика и компютърни науки. Тези методи ще бъдат разработени така, че да ангажират ефективно учениците и да наблегнат на практическото им приложение, да подобрят своите цифрови умения, необходими за съвременния свят.

Проектните дейности ще дадат възможности на ученици и учители да усъвършенстват своите дигитални умения и да придобият ключови компетентности.

Проектът ще повиши знанията и компетентностите не само на учителите, които преподават компютърни науки, но и на учителите, които интегрират дигитални технологии в своята работа.

Altrnative text

За повече информация може да посетите сайта на проекта: https://digitalfirstnetwork.eu

Вирни се горе