Смолян започва изпълнение на значими проекти, които ще превърнат града в трансграничен кръстопът

 Смолян започва изпълнение на значими проекти, които ще превърнат града в трансграничен кръстопът

През 2025 г. в Смолян ще започнат десетки значими проекти, които ще преобразят града и региона, съобщи заместник-кметът Марин Захариев в интервю за БТА. Тези инициативи идват след трудните години 2021-2023, когато общината се справяше с предизвикателства, но през 2024 г. активно подготви и подаде проекти за реализация през 2025-2026 г.

Сред ключовите проекти, приключващи успешно през 2024 г., са изграждането на 35 социални жилища в Смолян с европейско финансиране. Те са напълно обзаведени и готови да посрещнат хора в социални затруднения.

Планетариумът в Смолян също е обновен и оборудван с модерна техника, което е увеличило туристическия поток. Туризмът остава сред основните приоритети на региона, като лятото на 2024 г. е отбелязало ръст на туристи в курорти като Пампорово и селските райони. Природните атракции, панорамните площадки, въжените градини и пещерите допринасят за привличане на летовници.

Общината вижда и тенденция към заселване на млади семейства и завръщане на родопчани, включително и от чужбина. С подобренията в Смолян и селата, регионът става все по-привлекателен за живот.

Сред инфраструктурните проекти е и обновяването на спортния комплекс, който включва басейн, спортна зала и стадион. През 2025 г. започва работа и по ремонта на стадиона в кв. "Райково" и изграждането на футболно съоръжение.

Един от ключовите проекти за региона е откриването на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Рудозем – Ксанти“, планиран за края на 2024 или началото на 2025 г. Захариев изрази надежда, че отварянето на пункта ще превърне Смолян в кръстопът между България и Гърция, увеличавайки туристическия поток и транспортните връзки между двете страни.

Вирни се горе