Смилян се готви за Празника на фасула. Очакват много гости

Смилян се готви за Празника на фасула. Очакват много гости

Смолянското село Смилян се подготвя за 22-рото издание на Празника на смилянския фасул, който ще се състои от 18 до 20 октомври. Програмата е разнообразна и започва още на 18 октомври с изложение-базар "Чиста храна за нас и нашите деца", където ще бъдат представени продукти от района на Горното поречие на река Арда, както и от производители, свързани с движението "Слоу Фууд – България". Същия ден ще се проведат и Игрите на фасула – състезателни игри за деца и родители.

На 18 октомври, от 16:30 ч., ще се състои дискусия на тема "Бобовите култури в Родопите – земеделски практики и кулинарни традиции", която ще се проведе в Посетителския информационен център на Смилян. В рамките на празника ще бъде открита и изложба на пана от Смилянски фасул, създадени от деца от региона и цялата страна.

На 19 октомври, в 10:00 ч., празникът ще бъде официално открит с изстрел на фасулево топче. Програмата ще включва музикални и хумористични изпълнения на различни самодейни състави от Смилян и околността. Ще се проведе и конкурс за най-атрактивен щанд на производители на местни продукти и ще има фермерски базар в парковото пространство. Между 11:00 и 16:00 ч. посетителите ще могат да опитат безплатна фасул-чорба.

През деня ще има и демонстрация на приготвяне на трахана с квас, представена от Теменужка Матева, както и кулинарен конкурс за най-оригинално и най-вкусно ястие от Смилянски фасул, последван от дегустации. Гостите ще могат да наблюдават и демонстрации за приготвяне на различни разядки със смилянски фасул.

Следобедът ще продължи с фолклорни изпълнения от различни състави, а вечерта оркестър "Родопско настроение" ще се погрижи за доброто настроение на посетителите.

Празникът ще завърши на 20 октомври с базар на местни продукти и състезание по планинско бягане под надслов "Смилянски фасул".

Вирни се горе