Председателят на Общинския съвет в Смолян представи отчет за работата на местния парламент от началото на мандата

Председателят на Общинския съвет в Смолян представи отчет за работата на местния парламент от началото на мандата

Председателят на Общинския съвет в Смолян Димитър Кацаров представи днес Отчет за дейността на Общинския съвет за първите шест месеца на 2024 г. на пресконференция с представители на медиите в Смолян.

Поздробности в линка: https://www.facebook.com/100059997318522/videos/1056451196053525

243 са решенията, приети от Общински съвет - Смолян от 13 ноември до 30 юни. Проведени са 11 заседания - 10 редовни и 1 извънредно. "За този период няма констатирани отсъствия на общински съветници от заседания, без да са пуснали уведомления при мен, че ще отсъстват по уважителни причини. Общо 29 са отсъствали по уважителни причини за тези заседания. Приетите решения засягат развитието на общината, инвестиции, градоустройство, комуникации, европейски проекти, социални дейности, екология, култура, разпределение на дейностите по Закона за публичните финанси и други“, посочи Кацаров.

Той допълни, че областният управител е упражнил правото си на контрол и за ново обсъждане са върнати 7 решения - едно е изменено, едно е прието наново и пет са отменени изцяло. Пропуските в тях са основно за чисто документални пропуски.

В Административния съд са образувани три преписки по жалби. "Съдът е отменил решение № 29 на Общинския съвет и то е обжалвано във ВАС, като делото там е насрочено за октомври. То се касае за измененията в Наредба 2 за таксите на общината и най-вече за издаване на разрешителни за документи и други. Другите две жалби са оставени от съда без разглеждане“, каза Кацаров.

Постоянните комисии са пет. На техните заседания общо 11 общински съветници са отсъствали по неуважителни причини и без да подадат писмени заявления за това, посочи Кацоров. "Тези, които не са уведомили са отсъствието си, са лишени с 10 % от възнаграждението си, както е съгласно Правилника за дейността на общинския съвет“, подчерта Димитър Кацаров.

На финала на срещата с медиите, той заяви, че всички съветници трябва да продължават да полагат още усилия за цялостното решаване на проблемите в Община Смолян. "Иска се да се работи на високи обороти, да има дисциплина и да спазваме правилниците“, допълни Димитър Кацаров.

Отчета за дейността на Общинския съвет за първите шест месеца на 2024 г. е публикуван на сайта на Община Смолян!

Alterext

Вирни се горе