Празникът на Смилянския фасул беше открит днес с гръм от фасулево топче, както повелява традицията

Празникът на Смилянския фасул беше открит днес с гръм от фасулево топче, както повелява традицията

Празникът на Смилянския фасул беше открит днес с гръм от фасулево топче, както повелява традицията.

Събитието откри кметът на селото Чавдар Червенков, който поздрави присъстващите с празника.

Той посочи, че в най-многолюдното селище на територията на Община Смолян за 22-и път се провежда Празника на Смилянския фасул, който се утвърди като емблема на Смилян и Родопите. А всяка година се изпълва с нови идеи, носи радост и много емоции.

Зам.-кметът на Община Смолян Марин Захариев каза при откриването на празника , че знаковото туристическо събитие привлича хиляди посетители, гости и туристи. Той благодари на организаторите и на всички трудолюбиви хора от Смилян, защото те влагат душа и сърце, за да го има този невероятен празник. Захариев посочи, че догодина фасадата пред сградата на читалището няма да е в този вид, а ще бъде напълно променена и обновена. Община Смолян изпълнява проекти, финансирани по Националния план за възстановяване и устойчивост, които касаят модернизиране и саниране на читалището и детската градина в Смилян.

Приветствие за празника отправи и д-р Десислава Димитрова от Слоу Фууд – България.

Всички гости и жители на селото ще опитат безплатно натурален, екологично чист и приготвен по специална местна рецепта Смилянски фасул. Чорбата е приготвена с над 250 кг. фасул. Тя се дарява от жителите на селото, а кметството координира дарителската кампания, приготвянето му и организира обслужването на гостите. И тази година се раздава курбан, за приготвянето на който е бил необходим над 1 тон месо.

Организаторите - община Смолян , кметство Смилян, местното читалище „Проф. д-р Асен Златаров” , Посетителски информационен център –Смилян, Слоу Фууд – България, Конвивиум „Родопи – Смилянски фасул“, Кооперацията в Смилян и др. са подготвили богата и разнообразна програма за днешния празник. След официалното откриване на празника, гостите и туристите могат да посетят оставащите събития от празника.

Запознайте се с програмата на празника на следния линк: https://www.smolyan.bg/bg/news/view/6311

Alterive text

Altertive text

Вирни се горе