Пожарна безопасност за деца в скаутски лагер "Планината на Офей"

Пожарна безопасност за деца в скаутски лагер "Планината на Офей"

Над 70 деца от цялата страна се събраха в скаутски лагер „Планината на Офей“ при хижа „Ледницата“ край село Гела. Падналият дъжд не спря организатори и участници да се включат в обучителните дейности, насочени към повишаване на знанията за пожарна безопасност.

Обучителна сесия беше проведена от инспектор Юлия Таипова и инспектор Георги Малаков. Те припомниха на децата как да се предпазват от горски пожари, запознаха ги с правилата за евакуация по време на пожар в сграда, работа с пожарогасителната техника, и демонстрираха как да реагират в различни опасни ситуации.

Младите скаути участваха в различни забавни игри, като редене на тематични пъзели, домино и други занимания с пожарни атрибути. На всички бяха раздадени брошури с противопожарни съвети и книжка със заглавие „С огъня шега не бива“, разработени от служители на пожарната.

Децата научиха колко е важно да опазваме околната среда, да имаме отговорно поведение, как и най-малката небрежност може да причини огромни щети, както на дърветата, така и на животните, обитаващи горите. Те разбраха, че опазването на природата е отговорност на всеки и как правилното поведение може да предотврати бедствия и загуби.

Организатор на събитието беше Южноцентрално държавно предприятие в град Смолян.

Тези активности са част от информационно-образователната кампания за опазване на горите от пожари, организирана от Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите, в партньорство с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Кампанията се провежда в цялата страна под мотото: „Безотговорността е най-опасната искра“. Тя стартира в края на юни и ще се проведе по време на най-пожароопасния период на годината – през месеците юли, август и септември. Целта е да се засили превенцията, да се изостри вниманието и повиши отговорността на хората от всички възрастови групи към този обществено значим проблем.

Вирни се горе