Потушен е пожар в близост до село Павелско

Потушен е пожар в близост до село Павелско

Върхов пожар от мълния (по естествени причини), който е преминал в низов е възникнал в недостъпна местност „Пожара“ - подотдел 308 П, в близост до село Павелско. На 3.08.2024 г. местен жител от с. Лилеково е забелязал пушек и е подал сигнал на 112.

По схемата за оповестяване на оперативния план на Община Чепеларе своевременно са ангажирани служителите на Община Чепеларе Петко Митаров, Веселин Сираков и Димитър Аролски, служители на ДГС „Акд. Николай Хайтов“- с. Хвойна по заповед на директора Ангел Чорбов, както и противопожарна кола на РС ПБЗН – Чепеларе с трима пожарникари. В гасенето на пожара са се включили и доброволчески отряд - 6 човека от село Павелско, начело с и под ръководството на Атанас Станков – кмет на село Павелско.

В 15:00 часа на 4.08.2024 г. пожарът е овладян, в 20:00 часа е потушен.

Апелираме жителите и гостите на община Чепеларе да бъдат особено внимателни и бдителни при боравенето с леснозапалими средства.

Пожар може да възникне и от хвърлен незагасен фас от цигара.

Паленето на открит огън в гората и населените места в пожароопасния сезон (05.03 – 30.11.2024 г.) е забранено със заповед на Захари Сираков – Областен управител на област Смолян.

Вирни се горе