Поклонници от Смолян участваха в храмовия празник на Калоферския мъжки манастир „Св. Рождество Богородично”

Поклонници от Смолян участваха в храмовия празник на Калоферския мъжки манастир „Св. Рождество Богородично”

На 8-и септември Православната Църква възпява славното Рождество на Пресвета Богородица.Светата Дева идва като скъпоценен дар на света, за да изпълни Божия план – раждането на Христос, който да спаси човешкия род от греховете, и да го дари с вечен живот. По повод празника, наречен още Малка Богородица, свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество в Смолян отслужи Божествена света Литургия в Калоферския мъжки манастир "Св. Рождество Богородично".

С него съслужиха свещениците от Калофер Димитрий Новаков и Михаил Докторов и отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец”, кв. Устово.

Празнично украсеният храм посрещна множество благочестиви християни, дошли отблизо и отдалеч да почетат Всецарицата, Владичицата на света, и да попросят майчинската й закрила и подкрепа за своите близки. Прекланяйки се пред иконата й, всеки отправи молитва за това, което му е най-нужно за спасението в днешните тежки времена.Освен за здраве, мнозина помолиха Светата Дева да насърчи и окрили доброто възпитание на децата им, което е немислимо без Божията помощ. Сред вярващите бяха и поклонници от Смолян, които съучастваха в светата богослужба, и влязоха в радостта на празника. Църковни певци и хористи от Смолян изпълниха вдъхновено литургичните песнопения, а всички заедно, с едни уста и с едно сърце изповядаха Символа на нашата вяра и Господнята молитва „Отче наш”. В празничния ден на Преблагословената Божия Майка, мнозина пристъпиха към Христовите Тайни и се причастиха със светините.

В края на богослужението иконом Шиков произнесе вълнуващо слово: „Днес сме се събрали на това място в средата на планината Средна гора и Стара планина, за да възпеем с едни уста и с едно сърце Владичицата на света, Приснодева Мария, и да се възрадваме и възвеселим на празника на нейното Рождество.Пресвета Богородица бива измолена от светите праотци, които бяха бездетни, но помолиха Бога да ги дари с рожба, която да възпява и да се моли в храма во веки веков. Бог видя техните сълзи и чу тяхната молитва и се зачена в утробата на Майката тази, която ще спаси целия свят”- каза в словото си свещеникът.И призова :”Майко Божия, бъди до нас, като наша майка и измоли от своя Син за всички нас здраве,благоденствие , спасение и изцеление. Нека да благодарим на Господа, Който ни даде Преблагата и Пречудната Застъпница на християнския род, защитаваща ни и предпазваща ни от греховете и от всички видими и невидими врагове, големи беди и напасти. Нека да благодарим на Бога, задето е подготвил спасението на човешкия род, чрез преблагословената дъщеря на св богоотци, и да я прославяме чрез църковната песен: „Твоето рождество, Богородице Дево, възвести радост на цялата вселена”.

По традиция в манастирския двор бе отслужен празничен водосвет за здраве и благословение на светата обител и на всички присъстващи.След това бяха осветени хлебните приношения и благословеният курбан.

Духовното събитие завърши с многолетствие, провъзгласено от свещеноиконом Запрян Шиков, който поръси поклонниците със светена вода и честити празника.

Сийка КЕТЕВА

Alternative txt

Alternave text

Alternate text

Alternat text

Alteative text

Вирни се горе