Подмяната на валидните лични карти от стария образец не е задължителна

Подмяната на валидните лични карти от стария образец не е задължителна

Подмяната на валидните лични карти от стария образец не е задължителна.

От 17 юни 2024 г. се въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване сигурността на документа, освен подпис и снимка, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.

Какви предимства дава личната карта от ново поколение - отваря възможността на българските граждани, които пътуват в страните от ЕС, да преминават през електронните пунктове на ГКПП, улеснява и ускорява контрола на граничните власти от останалите държави. На по-късен етап, с вписването на удостоверение за електронна идентичност, гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда при ползване на електронни услуги и информационни системи.

Какво трябва да знаете:

Подмяната на валидните документи за самоличност не е задължителна. Личните карти, които са издадени до 16.06.2024 г., включително, трябва да бъдат подменени до 2 август 2031 г. или при изтичане на валидността им.

Запазва се срокът за издаването им – обикновена до 30 дни, бърза до 3 дни и експресна – в рамките на 8 работни часа, като възползвалите се от експресната услуга ще могат да получат документа си само в София - лично или от упълномощено лице.

Остава издаването на безплатна лична карта за лицата от 14 до 16-годишна възраст, с валидност от 4 години;

На лица от 18 до 70 години ще се издава лична карта със срок на валидност 10 години. Навършилите 70 години могат да изберат срок на валидност 10 или 30 години, като документът отново е безплатен.

До края на годината таксата за издаване на новите лични карти за лица от 18 до 70 години е 18 лв. за обикновена услуга, 36 лв. – бърза услуга и 90 лв. – експресна услуга. От началото на 2025 г. за личните карти се въвежда цена от 30 лв. за обикновена услуга, 60 лв. за бърза услуга и 150 лв. за експресна услуга. До края на годината се запазва и тарифата за издаването на личен документ за лица с трайна намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 процента, като от началото на следващата година за обикновена услуга се въвежда цена от 3 лева, за бърза – 6 лева и за експресна – 15 лева. Лична карта със срок на валидност от една година се издава на лица, от които е невъзможно снемане на пръстови отпечатъци, поради временна физическа невъзможност. Таксата за документа е 3 лева при обикновената услуга, 6 лева – при бързата и 15 - при експресната.

Запазва се възможността за обикновена и бърза услуга при издаването на карта за пребиваване на член семейство на гражданин от ЕС. Таксата за това остава непроменена до края на годината, а от началото на следващата – гражданите ще заплащат 30 лева за обикновена и 60 лева за бърза услуга.

Снимка: МВР

Вирни се горе