Опазване здравето на нацията - въпрос на национална сигурност и първостепенна задача на БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА в 51-тото Народно събрание!

Опазване здравето на нацията - въпрос на национална сигурност и първостепенна задача на БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА в 51-тото Народно събрание!

Опазване здравето на нацията е въпрос на национална сигурност и ще бъде първостепенна задача на БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА в 51-тото Народно събрание! Това заяви в интервю за Smolyannews.com водачът на листата на БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА в 22 МИР Смолян д-р Лидия Чорбанова.

Д-р Чорбанова какъв според Вас е медико социалния статус на българското население?

Очакваната средна продължителност на живота в страната ни е най-ниската в ЕС. Тази тенденция става все по-тревожна. Както предотвратимата с превантивни меркисмъртност, така и предотвратимата с добро лечение смъртност у нас са сред най-високите в ЕС. Болестите на органите на кръвообращението и онкологичните заболявания са основните причини за смърт в България. Това е много, много тревожна тенденция!

Детската смъртност в България също е сред най-високите в Европейския съюз.

Особено тревожен е фактът, че годините „живот в добро здраве“, които населението в страната прекарва са чувствително по-малко от средните за Европейския съюз стойности, което паралелно с тенденцията за застаряване на населението с множество заболявания се оказва сериозно предизвикателство пред здравната и социалната ни системи.

Как се отразяват тези данни на демографските тенденции?

Високата смъртност на българите е една от причините за наблюдаваната през последните години устойчиво влошена демографска тенденция

Тези показатели са също така и индикатори за качеството на медицинската помощ, но върху нейнатадинамика влияят и жизнения стандарт и здравната култура на населението.

Регионалните неравенства в достъпа до здравеопазване е друг, набиращ скорост проблем, и за който години наред не се прави нищо!

Съществуват и още проблеми, пред които политическата класа, която управляваше до момента си затваря очите, например:

• Фактът, че здравната система е развита непропорционално със силен превес на болничната помощ, за сметка на слаборазвита и недобре финансирана извънболнична помощ.

• Съществуващите сериозни регионални неравенства в предоставянето на медицинска помощ.

• Сериозни диспропорции в здравния статус между групите с различни доходи.

Altetext

Има ли спешни решения?

В малките населени места показателите остават по-високи от тези в градовете. Причини за това могат да се търсят във влошените социално-икономическите условия в малките градове и селата, ограниченият достъп до здравни услуги, по-ниското образование и култура.

Особено тревожен е фактът, че годините „живот в добро здраве“, които населението в страната прекарва са чувствително по-малко от средните за ЕС стойности, което паралелно с тенденцията за застаряване на населението с множество заболявания се оказва сериозно предизвикателство пред здравната ни система.

Посочените данни показват, че е необходимо да се формират политики, насочени към повлияване на негативните показатели на смъртност и заболеваемост в България и въз основа на възможностите на здравната система.

Опазване здравето на нацията вече е въпрос на национална сигурност и първостепенна задача на коалиция БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА В 51-тото Народно събрание ще инициираме необходимите законодателни промени – в Закона за здравето, в Закона са държавния бюджет, така че от бюджета на държавата целево да се финансира дейността по превенция и промоция на здравето и профилактика на социално значимите заболявания.

Ще инициираме законодателни промени, които да направят възможно държавно финансиране за осъществяване и развитие на широкообхватен скрининг на социално-значимите заболявания, като абсолютно неизбежна и спешна мярка за овладяване и минимизиране на негативните тенденции в медико статистическите показатели за здравето на гражданите.

С цел достигане на балансирано географско разпределение на медицински специалисти в страната и съответно подобряване достъпа на цялото население до медицинска помощ са необходими инвестиции и стимули за развитието и реализацията на медицински специалисти, осигуряващи първична медицинска помощ и първични здравни грижи – лекари, медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти.

В центъра на системата на здравеопазване трябва да бъде поставен здравият човек! Здравето на хората трябва да бъде опазвано, а системата на здравеопазване трябва да придобие готовност да предпазва и превантира, не само да лекува!

Превенцията коства многократно по-малко, от средствата необходими за лечение в последствие!

Alternive text

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена форма

Вирни се горе