Опасният път към село Турян: от ПП-ДБ настояват за отговори

Опасният път към село Турян: от ПП-ДБ настояват за отговори

Общинският съветник от групата на “Продължаваме Промяната-Демократична България” Ивайло Турналиев внесе предложение за включване на въпрос в дневния ред на предстоящото заседание на Общински съвет - Смолян, свързано с обсъждане на състоянието на общинския път, свързващ град Смолян със село Турян. Целта е общинските съветници да дискутират състоянието на пътя и да представят препоръки към кмета на общината за предприемане на действия за подобряване на достъпа до селото.

В същия ден Турналиев отправи и официално питане към Николай Мелемов с искане за конкретна информация относно средствата, предвидени в бюджета на общината за 2024 г. за ремонт и рехабилитация на този път. Питането се основава на притесненията на местните жители за безопасността на пътя, който в момента е в окаяно състояние вследствие на природни бедствия и тежка експлоатация.

Турналиев подчерта, че въпреки обещанията за отпускане на средства, до момента не са предприети никакви действия за подобряване на пътната инфраструктура. По този начин не просто жителите и гостите на Турян и околните села са поставени в тежка ситуация, но се обезкуражава всеки опит за инициатива в посока поддържане и възраждане на активен живот в тези населени места.

Ето и всички въпроси, които са отправени до кмета на Общината във връзка с пътя до село Турян:

Какви средства са осигурени в бюджета на Община Смолян за 2024г. за ремонт и рехабилитация на пътя от гр. Смолян за село Турян, за какви точно дейности се предвижда да бъдат разходвани и към настоящия момент на какъв етап за предприетите дейности, ако изобщо има такива?

Какви конкретни действия и в какви конкретни срокове предвиждате да бъдат предприети за ремонт и рехабилитация на пътя от гр. Смолян за село Турян?

Получавани ли са средства от Община Смолян, отпуснати за аварийно-възстановителни работи по повод двете бедствени положения /2015 г. и 2018 г./ и на какво основание нищо от тях не е вложено в ремонт на пътя Смолян – Турян?

Как Община Смолян противодейства на нарушаването на въведените ограничения за тежест на превозните средства, преминаващи по общинския път от гр. Смолян за село Турян?

Предвижда ли се предприемане на други конкретни действия за улесняване на достъпа с автомобил до село Турян?

Разполага ли Община Смолян с проект за изграждане на път от село Кошница през Турян до гр. Смолян? Счита ли общинското ръководство изграждането на това трасе за необходимо и целесъобразно и ако да – кога и какви действия предвижда да бъдат предприети?

Очаква се кметът на Смолян да даде устен отговор на поставените въпроси по време на следващото заседание на Общинския съвет.

Вирни се горе