Онлайн заеми – предимствата и недостатъците, които трябва да знаете

Онлайн заеми – предимствата и недостатъците, които трябва да знаете

Само допреди няколко години хората гледаха с недоверие на различните онлайн заеми. Днес те често са първият избор, когато се нуждаем спешно от пари. Наред с безспорните им предимства обаче има и някои недостатъци, които е добре да знаете.

Онлайн заеми – предимства

  • Получавате пари на заем бързо онлайн: Един от най-бързите начини за получаване на пари на финансовия пазар, са онлайн заемите. С няколко щраквания на мишката парите вече летят към вас. Докато заемите от роднини могат да се забавят с дни, то бързият кредит е наистина бърз.

  • Спестяване на време: С всеки онлайн заем буквално пестите от всичко: време за чакане по опашки, време за изготвяне на документи, време за търсене на поръчители. Онлайн заемът пристига веднага след одобрение без излишно забавяне.

  • Опростена процедура: От желания заем ви дели само една лична карта. Дори технологиите да не са силната ви страна, бъдете сигурни, че няма да се затрудните да се справите със стъпките за кандидатстване за кредит.

  • Дори не се налага да излизате от вкъщи: След като сте се спрели на конкретен онлайн кредитор, събрали сте информация за желаните кредитни продукти, въвеждате данните си в полетата и изчаквате SMS дали сте одобрени. Парите можете да получите по банковата си сметка, така че да решите финансовите си затруднения веднага.

  • Прозрачни условия: Онлайн заемите имат ясни условия, с които сте наясно от самото начало. Вашият кредит има определен лихвен процент, който няма да се промени до края. Важно е, разбира се, да сте добросъвестен кредитополучател.

  • Сигурност: Може би някои хора все още свързват фирмите за онлайн заеми със съмнителни лихвари и заложни къщи, но това е далеч от истината. Компаниите за бързи кредити отговарят на всички изисквания за извършване на финансова дейност и са регистрирани в БНБ. Това означава, че вие, вашите лични данни и заеми сте напълно защитени.

Онлайн заеми – недостатъци

По-високи лихви: Лихвените проценти на всички кредити онлайн са по-високи в сравнение с лихвите на банките. Сроковете за връщане на заема също са по-кратки. И това е така, защото получавате онлайн заем при облекчени условия, в кратки срокове и без гаранции. Компаниите за онлайн заеми поемат по-висок риск, отпускайки лесно и бързо парични средства.

  • По-кратки срокове на погасяване: Максималният срок на погасяване на онлайн кредита е 18 месеца. Този недостатък обаче може да има и положителна страна. По-краткият срок ще ви принуди да организирате оптимално средствата си, да следите разходите си и да планирате добре всяка по-голяма покупка.

  • Риск за навлизане в дългов цикъл: Лесното отпускане на онлайн заеми не бива да ви мотивира да взимате безразборно кредити. Всеки онлайн заем ще трябва да бъде погасен и то с лихва. Обмисляйте внимателно всеки кредит, за да не навлезете в дългов цикъл.

Както и сами можете да прецените, онлайн заемите са за да решите спешно временните финансови затруднения. Рискът за вас произтича единствено от невъзможността да върнете взетите пари. Ето защо е важно да обмислите добре финансовото си състояние и да вземете правилните решения.

Вирни се горе