Общинският съвет даде съгласие за изграждане на хеликоптерна площадка до болницата

 Общинският съвет даде съгласие за изграждане на хеликоптерна площадка до болницата

Смолян ще има болнично вертолетно летище. Това решиха на заседание днес общинските съветници. Тя ще се намира на част от съществуващата в момента детска площадка, която е в непосредствена близост до МБАЛ "Д-р Братан Шукеров“ – Смолян и няма да засяга паркинга. Площта за изграждане на летището е 1355 кв. м. по скица проект от лицензиран геодезист и ще бъде бетонна площадка.

Кметът на Смолян, Николай Мелемов поясни, че на място са идвали представители на Министерството на здравеопазването и заедно с представители от общината са огледали различни места в Смолян. "Оказва се, че това е единственото удобно място, близо е до болницата и подходящо за площадка. Трябва да придвижим нещата и част по-скоро да се случи това“, допълни кметът.

Изпълнителният директор на болницата в Смолян, д-р Марин Даракчиев отбеляза, че са свършили много работа във връзка с предстоящото изграждане на вертолетната площадка. "Направили сме авионавигационно обследване и имаме разрешение за тези координати от Главна дирекция "Въздухоплавателна администрация“. Всичко е съгласувано. Оттук-нататък проектите трябва да се съгласуват още веднъж във Въздухоплавателната администрация. Имаме целева субсидия от Министерството на здравеопазването“, посочи д-р Даракчиев.

Общинският съветник от "Нашият Смолян“, Елена Даскалова-Радева заяви, че е от изключителна важност изграждането на вертолетно летище.

С пълно единодушие общинските съветници решиха да обявят от публична общинска собственост в частна общинска собственост, поради отпаднало предназначение 1355 кв. м., представляващи част от поземлен имот с по-голяма площ. Те дадоха съгласието си Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Братан Шукеров“ АД Смолян да изпълни като възложител, обект: "Болничното вертолетно летище“.

Вирни се горе