Обсерваторията в Рожен - най-големият астрономически комплекс в Югоизточна Европа

Обсерваторията в Рожен - най-големият астрономически комплекс в Югоизточна Европа

Националната астрономическа обсерватория (НАО) Рожен е най-големият астрономически комплекс в Югоизточна Европа. Националната астрономическа обсерватория (НАО) Рожен към Института по астрономия при БАН отваря врати на 13 март 1981 г. Разположена е в централния дял на Родопите, на 1750 м надморска височина, на 15 км от Пампорово. Обсерваторията е построена тук заради отдалечеността от населени места, чистия въздух, ниското светлинно замърсяване и големия брой ясни нощи през годината. Достъпна е за посещения не само с автомобил, но и по горски пътеки, обозначени в европейската карта за пешеходен туризъм като маршрут Е-8.

Повече от 40 години след създаването си, НАО Рожен продължава да е най-големият астрономически комплекс в Югоизточна Европа. Разполага с пет основни телескопа: 2-м рефлектор, един от най-големите в Европа; 60-см Касегрен и 50/70-см Шмит телескопи и един 30-см телескоп за посетителски наблюдения.

Най-новият е 1,5-м роботизиран телескоп с оптична система Ричи-Кретиен за автоматично следене на малки тела (астероиди и комети), променливи обекти и други.

Предстои пускът на 30-см телескоп за наблюдения на активни образувания на Слънцето. В ход е и проект за изграждане на българска станция на европейския радиотелескоп LOFAR за професионални радионаблюдения на дълбокия Космос и слънчевата активност.

В НАО се осъществяват астрономически наблюдения на световно научно ниво. Изследват се: природата на квазарите (най-отдалечените наблюдаеми обекти във Вселената); структурата и звездообразуването в близки галактики; свръхнови; кълбовидните звездни купове в Млечния път; специфичното поведение на много класове променливи звезди; магнитни звезди; комети и астероиди; характеристиките на спокойното и активно Слънце; и много други.

С новите инструменти се очаква НАО Рожен да разшири още повече обхвата на своята професионална дейност в сферата на астрономият, пише БГНЕС.

Вирни се горе