Областният управител Захари Сираков проведе заседание на областната комисия „Военни паметници“

Областният управител Захари Сираков проведе заседание на областната комисия „Военни паметници“

Областният управител Захари Сираков проведе заседание на областната комисия „Военни паметници“. Членовете на комисията разгледаха и обсъдиха отчети за реализирани ремонтни дейности, както и постъпили предложения от общините Смолян, Баните и Неделино за финансово подпомагане на дейностите по опазване, поддържане и възстановяване на военни паметници.

От община Баните е подадено предложение с изготвен идеен проект за финансово подпомагане за ремонт и обновяване на паметника в чест на героите от Освободителните войни в селото. Община Неделино предлага за ремонтни дейности Паметникът на загиналите във войните, разположен в центъра на града. Община Смолян представя пред областната комисия отчетни документи за ремонтните дейности на Военен паметник на Полковник Серафимов в града, както и за първи етап от възстановителните дейности по Мемориален комплекс, посветен на загиналите във войните (1912-1918) в кв.Устово. По отношение на втори етап за въпросния комплекс е приложен актуализиран разчет на необходимите средства.

Кметът на село Михалково, община Девин – Дамян Генев, който участва в проведеното днес заседание, предложи за разглеждане пред комисията идеен проект за обособяване на военен паметник–чешма с паметни плочи с имената на участниците от селото в Първата и Втората световни войни.

Членовете на Областната комисия „Военни паметници“ единодушно подкрепиха предложените обекти за финансиране, като взеха решение документацията от общините да бъде комплектувана и изпратена до 10.06.2024 година.

В рамките на днешното заседание се обсъдиха и организационни въпроси, свързани с изготвяне на актуализиран областен регистър на военните паметници. Радослав Симеонов – главен експерт в отдел „Социални инвестиции и военно-историческо наследство“ към Министерство на отбраната-София, който участва в днешното заседание чрез видео-връзка, обърна внимание, че паметниците на граничарите също се включват в регистъра на военните паметници.

Вирни се горе