Нов мегаспектакъл е заявката на фолклорен ансамбъл „Родопа“ за новия творчески сезон

Нов мегаспектакъл е заявката на фолклорен ансамбъл „Родопа“ за новия творчески сезон

Фолклорен ансамбъл "Родопа“ подготвя невиждан до сега мегаспектакъл "Родопска сватба“ през новия творчески сезон, който бе открит днес. Пред журналисте главният художествен ръководител на ансамбъла, Андриян Петров и директорът на ансамбъла Сийка Василева разказаха подробности за уникалния пърформанс в присъствието на всички членове на културната институция, предаде "Фокус“.

"Този мегаспектакъл е с работно заглавие "Родопска сватба“. Той ще включва в себе си уникалните родопски обичаи като Предой, Гурбетчийство, Еньовден и Пеперуда и апотеоза ще бъде е самата родопска сватба. Сценарият все още се пише. Искаме да направим така, че на каскадите в Смолян от най-високото ниво под музея до амфитеатъра, вътре в самите каскади и на различните нива да се пренася действието. Ще стане нещо, което до момента не е правено. С уникално осветление, с уникална мултимедия и всичко останало и това ще накара родопчани да бъдат горди, че го има този ансамбъл“, поясни Петров.

След това мегаспектакълът ще бъде адаптиран за Широка лъка сред онази типична родопска архитектура и атмосфера, която ни зарежда допълнително. Ще се адаптира и за Ареалния комплекс в Златоград, където също ще намери своето място. Амбицията е в края на творческия сезон той да бъде показан и в НДК, като това е една от основните ни цели, отбеляза главният художествен ръководител на ансамбъла.

"Другата и първа основна цел като реализация е до края на октомври да запишем нови песни на ансамбъла. Да създадем няколко видеоклипа, с които да се появим в музикалните телевизии, в Националното радио, в други медии, за да може да покажем красотата на онова, което е създадено от нашите деди и ние носим за идните поколения“, допълни Петров.

Той уточни, че финансирането на мегаспектакълът е заложено в проект, подаден към Министерството на културата. "За съжаление там нещата не се движат в нормален порядък и в срок. Не знаем кога ще получим конкретния резултат и дали според последната информация тази програма няма да бъде спряна. Вторият резервен вариант е свързан със средствата, които бяха отделени от МС конкретно и само за ансамблите и за да могат да бъдат получени, те са разписани също в такава програма. Очакваме подробностите в рамките на следващите две седмици“, уточни Петров.

Той подчерта, че реализацията на мегаспектакъла дори и без пари ще се случи. "Ако е необходимо ще намерим хора, които ще ни протегнат ръка и ще ни помогнат, както са го правили през годините. Ще направим този спектакъл с цената на всичко. Единственото нещо, за което се моля е тези хора да бъдат здрави, защото те са ансамбъл "Родопа““, каза Петров.

Той уточни, че започват поредния сезон с високо вдигнати глави, защото през изминалия сезон Ансамбълът е бил една от малкото културни институции от този тип, които са били реално на пазара на изкуствата в страната и близко до своята публика. "Успяхме да осъществим редица много различни по своята същност спектакли и концерти и срещи с нашата публика в страната и тук в региона. Бяхме в малки населени места, бяхме и в големи зали, но най-важното е, че отново бяхме аплодирани и обичани от хората, които уважават родопския фолклор и разбира се ФА "Родопа“, каза още главният художествен ръководител.

Вирни се горе