Над 1350 маратонци от 17 държави стартираха на ултрамаратона K3 Ultra край Златоград

Над 1350 маратонци от 17 държави стартираха  на ултрамаратона K3 Ultra край Златоград

Повече от 1350 участници от 17 страни от Европа, Африка, Азия и Америка ще се включат в ултрамаратона K3 Ultra край Златоград, съобщиха организаторите. Стартът на състезанията е в събота в 5 часа сутринта и ще се проведе на 6 различни трасета с дължини от 13 до 85 километра по планински маршрути.

Тази година ултрамаратонът отбелязва своето шесто издание с пет пъти повече участници в сравнение с първото през 2019 г. Въвежда се и нов екстремен маршрут - Geops Profi, който изисква сериозна подготовка и преминава през осем пирамиди на българо-гръцката граница. На това трасе се очаква да се състезават редица шампиони, които вече са заявили участие.

Сред участниците са и 10 от най-добрите български ултрамаратонци, включително Пирин Галов, който се завръща след участие в ултрамаратон в Алпите, както и Иво Андреев, Мая Танева и други.

Маршрутите на K3 Ultra разкриват уникални гледки и природни забележителности в Родопите, като „Кечи Кая“ и параклисите „Св. Атанасий“, „Св. Неделя“, „Св. Екатерина“, „Св.св. Константин и Елена“. Тази година състезанието отново има зелена кауза – част от събраните средства ще бъдат използвани за засаждане на дръвчета в района на Златоград. На 29 септември доброволци, спонсори и участници ще се включат в акцията по залесяване, като всяко дръвче ще бъде маркирано с табелка, за да могат състезателите да следят развитието на засадените от тях фиданки.

K3 Ultra е квалификационно състезание за Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB), а след завършването на маратона участниците ще получат точки за Performance Index, уточняват организаторите.

Вирни се горе