На 8-и септември Православната Църква чества Рождество на Пресвета Богородица/Малка Богородица/

На 8-и септември Православната Църква чества Рождество на Пресвета Богородица/Малка Богородица/

На 8-и септември Църквата възпява Владичицата на света – Пресвета Богородица, отбелязвайки деня на святото й Рождество. Това е първият голям празник след началото на новата църковна година / 1 септември/ . Всяко начало и всяко рождество по своя дълбок смисъл са израз на нова надежда и въжделения. Така и ние , очаквайки деня на славното събитие, символично се раждаме духовно за новия кръговрат от християнски празници.Според преданието, появяването на Дева Мария се случило във време, когато редица поколения са издигали непрекъснато благородството и човешката природа ставала по-съвършена.В същия момент, св. праведни богоотци Йоаким и Анна вече са постигнали духовно възвисяване. И то въпреки нерадостния им живот. Те страдали от бездетство, заради което в продължение на 50 години били охулвани, осъждани, търпели обиди и оскърбления.Но двамата не се предали на отчаяние и униние, не предали и Бога, а търпеливо и с пълна вяра понесли униженията. Много трогателно е разказана случката в домашната градина, когато Анна видяла сред клоните на едно лаврово дърво гнездо с малки птиченца.Гледката на това щастливо гнездо й причинила скръб и болка. В този миг тя се обърнала към Господ Бог със силна молитва да я дари с рожба, така както цялата природа го прославя със свои плодове:”Всички се радват на свои деца. Само аз съм бездетна като безводна пустиня”, прошепнала тя...

И чудото се случило – ангел Господен застанал пред нея и й казал, че молитвата й е чута, воплите й преминали облаците, а сълзите й капнали пред Господа.Божият пратеник я зарадвал с думите, че ще роди благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят.И добавил, че ще я нарече Мария. Анна веднага дала обещание, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога.

Така светите богоотци се подготвили в утробата на св. Анна да се вмести тази, която ще се покаже благоприятна да роди Бога. Скоро техните силни молитви били чути и Господ ги дарил с преблагословената Света Дева.На 9 декември светата Православна църква чества празника Зачатие на св. Анна.

Щом навършила три години, родителите на малката Мария, бъдещата пресвета Майка на Божия син, Господ Иисус Христос, я завели в Йерусалимския храм. По този начин те изпълнили обещанието си и предали своята единствена рожба в служба на Бога.

Материала подготви: Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе