На 1 август започва Богородичният пост

На 1 август започва Богородичният пост

В началото на месец август започва петнадесетдневният Богородичен пост, който ни дава благодатна възможност да се пречистим тялом и духом, и да посрещнем с умиление славното Успение на нашата небесна Майка и Всецарица и всякога Дева Богородица.

Да се вслушаме в молитва и изпитание на себе си и съвестта си, да се вслушаме в гласа на сърцето си - съответства ли животът ни на Христовата вяра. И смирено да й се помолим за спасение от надвисналите над нас бедствия,болести, злоезичие,безпътица. Нека й се помолим да ни прости човешките съгрешения, волни и неволни, и да омиротвори разтерзаните ни души.

Едва ли има християнско семейство, което да не почита Пресвета Богородица. Обикновено нейната икона стои на видно място в много домове. На Всехвалната Владичица се молим още за зачатие, за леко раждане, за успех и щастие на децата, за здравето на нашите майки и бащи, за близки и за самите себе си. Молим й се трепетно, защото вярваме, че тя е нашата милостива застъпница пред Божия син. Тя е нашата радост и утеха, сред житейските изпитания и скърби. Тя също като майка е преживяла много страдания, болка и тревоги, видяла е с очите си кръстната смърт на своя невинен син, загубила е „пролетта на своя живот”.Скърбите, обаче, не са я сломили, а са я изпълнили със смирение, чистота, послушание, вяра, премъдрост.Нека и ние да дадем добър пример, не само с телесното си въздържание, а и с топло съчувствие към всички, които са немощни, и очакват нашата подкрепа. Така ще направим истински духовен дар на Божията Майка.

Евангелското слово ни напътства да живеем земните си дни по примера на Пресвета Богородица – в чистота и святост, в хармония с Божията воля и любов към ближните. За всичко това нека помислим с особена сила именно днес, когато пред нас са светлите и спасителни дни на Богородичния пост.

Материала подготви: Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе