МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА РИБАРСКА ГРУПА „ВИСОКИ ЗАПАДНИ РОДОПИ:БАТАК-ДЕВИН-ДОСПАТ“ ЩЕ ПОДГОТВЯ СТРАТЕГИЯ ЗА НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД 2021-2027

МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА РИБАРСКА ГРУПА „ВИСОКИ ЗАПАДНИ РОДОПИ:БАТАК-ДЕВИН-ДОСПАТ“ ЩЕ ПОДГОТВЯ СТРАТЕГИЯ ЗА НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД 2021-2027

Alternve text

На 09 септември 2024 г. Местна инициативна рибарска група „Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат“ и Управляващия орган на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. (ПМДРА) подписаха Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №МДР-ИП-01-153/09.09.2024г. по процедура за подбор на проектни предложения №BG14MFPR001-3.001 „Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегиите за Водено от общностите местно развитие”, приоритетна ос „Осигуряване на условия за устойчива синя икономика в крайбрежните, островните и вътрешните райони и насърчаване на развитието на общностите, занимаващи се с рибарство и аквакултури“ за изпълнение на проект № BG14MFPR001-3.001-0008-C01 „Подготвителни действия за разработване на СВОМР на МИРГ Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат“ по Програма за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г., финансирана от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури.

Подписаният Административен договор за подготвителни дейности е на стойност 24 971 лева, от които 17 479,70 лева европейско финансиране и 7 491,30 лева национално съфинансиране и е с продължителност 3 месеца.

В изпълнение на договора ще бъдат извършени редица дейности, свързани с популяризиране на процеса на разработване на Стратегия за водено от общностите местно развитие (СВОМР), с цел осигуряване на публичност и информираност, включително организиране и провеждане на еднодневни работни/информационни срещи, обучение на местни лидери и заинтересовани страни, проучвания и анализи, свързани с разработването на СВОМР, дейности свързани с подготовка и процес на консултиране на разработваната стратегия.

В рамките на проекта също ще се: насърчи включването на местното население в разработването и бъдещото прилагане на Стратегията за ВОМР; подкрепи информираността на местното население относно възможността за финансиране на Стратегия от Европейски фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (ЕФМДРА); популяризира местната идентичност във връзка с подготовката на стратегия за ВОМР. Проектът включва и дейности за управление, които да осигурят неговото качествено и навременно изпълнение.

С изпълнението на проекта също се цели да се допринесе за развитието на общностите, занимаващи се с производство на аквакултури на територията, да бъдат намерени решения на основни проблеми и предизвикателства, свързани с повишаване на имиджа на рибовъдството, ниската доходност на населението в рибарския район, напредналата възраст на работната сила и застаряване на населението, задържане на младите хора на територията на рибарския район и справяне с екологичните предизвикателства.

Изпълнението на дейностите ще допринесе за изготвяне на Стратегия за ВОМР, която да доведе до насърчаване на икономическия растеж, социалното приобщаване, развитие на Синята икономика, подобряване на околната среда в рибарската територия, смекчаване на негативното влияние върху климата по линия на подхода ВОМР; въвеждане на принципите на кръговата икономика и създаването на работни места в общностите, занимаващи се с производство на аквакултури.

За допълнителна информация, както и за датите и местата, на които предстоят да бъдат проведени работни/информационни срещи, следете сайта на МИРГ на адрес: http://flag-rhodope.bg/ и на фейсбук страницата Царството на пъстървата - Високи Западни Родопи :

( https://www.facebook.com/CarstvotoNaPastarvataRodopi?locale=bg_BG )Текст на връзката

Вирни се горе