Кметът Николай Мелемов връчи почетните отличия на двама наши съграждани – проф. Ружко Челебиев и Георги Милушев

Кметът Николай Мелемов връчи почетните отличия на двама наши съграждани – проф. Ружко Челебиев и Георги Милушев

Кметът Николай Мелемов връчи почетните отличия на двама наши съграждани – проф. Ружко Челебиев и Георги Милушев. Награждаването беше включено в дневния ред на днешното заседание на Общински съвет – Смолян. „Проф. Ружко Челебиев е удостоен със званието „Почетен гражданин на Смолян“ с решение № 243/27.06.2024 г. на Общински съвет – Смолян, а Георги Милушев – с решение № 241/27.06.2024 г. на Общински съвет – Смолян“, обяви председателят Димитър Кацаров.

„Благодаря на Светозар Казанджиев и на всички, които се включиха в Инициативния комитет. Благодаря на кмета г-н Мелемов и на общинските съветници. Трогна ме, че всички присъствали са изявили съгласието си да стана почетен гражданин. Пожелавам да стигнем и надминем годините на моя колега Георги Милушев“, каза проф. Челебиев. На Общински съвет- Смолян той подари икона на св. Висарион Смоленски.

Проф. Ружко Челебиев е известен художник – монументалист и преподавател в НХА „Николай Павлович“, роден в гр. Смолян. Негово дело са няколко монументални обекта: Мозаечното пано в Младежкия дом, паното в Общинската администрация – Смолян, както и паното в атриума на сградата на Областната управа. Негови са творбите в бившия Профсъюзен дом на културата, в НАО „Рожен“, в ДСК – Смолян, в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ и множество други в областта, София, Северозападна България, Япония, Гърция и др. Той е активен гражданин, който живее с проблемите на нашия град и участва активно в творческия живот на Художествената галерия, Гимназията за приложни изкуства и Клуба на дейците на културата.

След като получи почетното отличие, Георги Милушев също отправи своите благодарности: „Дълбоко съм трогнат, че сте оценили по достойнство скромния ми принос за облика на любимия ми Смолян. Благодаря на читалище „Христо Ботев“, които ме номинираха за това звание. Признанието и благодарността, които получавам днес, за мен са най-голямата награда в живота ми“.

96-годишният Георги Милушев е роден в Смолян. Активен читалищен деятел и настоятел. Заедно с Маестро Атанас Капитанов създават ансамбъл за народни песни и танци към строителни войски; възстановяват хоровия състав към читалището и става негов председател; възстановяват оперетния състав. Главен инициатор и организатор за построяването на паметника на Христо Ботев пред читалището. През 2021 г. изгради със собствени авторски усилия и средства паметника на Васил Левски на площад „Свобода“ и след тържественото му откриване го дари на Община Смолян. През април 2024 г. отново по негова инициатива бе изграден и поставен паметник на Георги Сава Раковски пред Военен клуб Смолян, който е дарен на 101 алпийски полк“. Георги Милушев е почетен председател на Инициативния комитет за построяването на бюст паметник на арх. Петър Петров. Инициатор е за създаването на ИК за именуване на улица на името на Маестро Атанас Капитанов, по случай неговата 100 годишнина. Със собствени средства премести и сложи нови плочи в двора на църквата „Св. Георги“ в Смолян, където са създадени читалище „Христо Ботев“ и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Георги Милушев е носител на званиeто „Достоен българин“ за 2021 г.

Вирни се горе