Как да се предпазим от измами: беседа с уязвимите групи

Как да се предпазим от измами: беседа с уязвимите групи

Днес, на 22 октомври 2024 г., по покана на неправителствена организация „Клуб на жените Родопчанка“, в пенсионерски клуб на град Смолян и в организация за хора с увреждания, се проведоха срещи с инспектор от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР - Смолян. Пред присъстващите той представи различни видове измами и даде ценни съвети как могат да се предпазят от тях, за да не станат жертви на престъпници, които злоупотребяват с доверието и добротата им.

От началото на годината в областната дирекция са регистрирани 44 случая на измами, като по-голямата част са интернет измами, свързани с банкови изтеглени суми чрез онлайн банкиране, както и случаи на покупки на стоки и плащане на капаро за стока.

На срещите бяха обсъдени следните видове измами:

Телефонни измами и измами с "фалшиви полицаи" – Полицейският служител обясни как измамници често се представят за роднини в нужда или за представители на полицията, изисквайки пари за "спешни ситуации". Те убеждават жертвите, че участват в полицейска операция за залавяне на престъпници. Инспекторът подчерта, че никоя институция не иска пари по телефона, и препоръча да се търси потвърждение от реалните роднини или директно от полицията. “Сценариите са различни, каквато и да е историята, тя задължително завършва с искане на пари. Не се доверявайте!“ подчерта той.

Романтични измами –Тези измами са особено опасни, тъй като злоупотребяват с емоциите и самотата на възрастните хора. Измамниците често създават фалшиви профили в социалните мрежи или сайтове за запознанства, където се представят за очарователни и заинтересовани личности. След като изградят доверие и емоционална връзка с жертвата, те започват да искат пари под различни претексти – за болест, непредвидени разходи или дори за билет за среща в реалния живот. Инспекторът призова хората да бъдат изключително внимателни и да не изпращат пари на непознати, дори ако те са изглеждали искрени и убедителни. Обикновено измамниците изчезват веднага след като получат исканата сума, оставяйки жертвите разочаровани и със сериозни финансови загуби.

Измами с лизинг и фалшиви финансови предложения – Предлагат се скъпо струващи продукти на лизинг по време на презентации. След като бъде сключен договор за изплащане на продуктите, жертвите получават обаждане от "служител" на фирмата, който предлага голяма отстъпка при предсрочно погасяване на лизинга. Присъстващите бяха предупредени да бъдат изключително внимателни при такива оферти и да проверяват внимателно условията на договорите, преди да се съгласяват на подобни плащания.

Измами с интернет и банкови карти – Лекцията включваше и предупреждения за измами, свързани с онлайн пазаруване и банкови карти. Дадоха се насоки как да разпознават фалшиви съобщения и сайтове, и да защитават личната си информация.

За съжаление, по време на срещата стана ясно, че голяма част от присъстващите вече са имали личен опит с опити за измама. Те споделиха свои истории, което допълнително подчерта важността на превенцията, информираността и бдителността. Присъстващите задаваха въпроси, на които инспекторът даде подробни отговори, и раздаде брошури с информация за основните видове измами и стъпките, които могат да се предприемат за защита. Срещата завърши с напомняне на всички да не се притесняват да се обърнат към полицията за помощ и съвет при съмнение за опит за измама.

Alternativeext

Alrnative text

Aternative text

Вирни се горе