Инж. Георги Василев: Причината за липсата на водоподаване в Девин е амортизираните водопроводи

Инж. Георги Василев: Причината за липсата на водоподаване в Девин е амортизираните водопроводи

Причината за липсата на водоподоподаване в Девин е заради остарялата мрежа и амортизираните водопроводи. Това потвърди за Smolyannews.com управителят на ВиК – Смолян, инж. Георги Василев.

"Ние не искаме да има аварии, но като има, трябва да ги отстраняваме“, посочи инж. Василев и допълни, че през месец юли аварийте в Община #Девин са били общо пет и предварително са били обявени на сайта на водното дружество.

Инж. Василев посочи, че и в други населени места в област Смолян е имало аварии през последните дни. "Отстранявали сме авария в Мадан в продължение на две денонощия. Същият проблем имаше и в Златоград – бяха прекъснати магистралните водопроводи за двата града“, уточни управителят на "ВиК ЕООД" Смолян.

Управителят на дружеството разясни пред екипът ни, че предстои подмяна на водопровода и канализацията в Девин, както и изграждането на колектор. Финансирането на водния цикъл е по Плана за възстановяване и устойчивост. Възложител е предвидено да бъде ВиК-холдинга чрез местното ВиК-дружество в Смолян. В момента текат процедури, избор на изпълнител за строителсто и т.н. Според инж.Василев строителни дейности биха могли да започнат през пролетта на следващата година. Той показа пред екипа ни и цялата документация във връзка с водния цикъл в Девин.

Alternxt

Пред Smolyannews.com кметът на Община Девин Здравко Иванов съобщи, че няма безводие в Девин, а проблем с водопреносната мрежа и затова се налага спиране на водата. Здравко Иванов помоли да не се спекулира с тази тема.

Вирни се горе