Инфаркти покосяват все повече млади хора

Инфаркти покосяват все повече млади хора

Все повече млади хора са засегнати от инфаркти, като това изисква сериозно внимание към превенцията на сърдечносъдовите заболявания. В интервю за Нова телевизия, изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. д-р Димитър Петков подчерта значението на разпознаването и контрола на рисковите фактори за исхемичната болест на сърцето. Сред тях са високото кръвно налягане, тютюнопушенето, липсата на физическа активност, стресът, прекомерната консумация на алкохол и наднорменото тегло. Според проф. Петков, исхемичната болест на сърцето е водеща причина за развитие на сърдечносъдови инциденти.

Най-добрият начин на хранене за поддържане на сърцето в добро здраве е средиземноморската диета, а физическата активност играе ключова роля за превенцията. Професорът препоръчва ежедневно извървяване на 10 000-12 000 крачки за нормалното функциониране на сърдечносъдовата система.

Диабетът значително увеличава риска от сърдечна недостатъчност – над два пъти, отбеляза специалистът. Хроничните съдови заболявания като инфаркт, инсулт и периферна артериална тромбоза са често срещани усложнения при захарен диабет тип 2.

Сърцето е силно зависимо не само от физическите фактори, но и от хормоните и емоционалното състояние на човека. Исхемичната болест на сърцето трудно може да бъде сбъркана, тъй като се характеризира със силна и продължителна болка. Около 5% от пациентите обаче преживяват инфаркт без никакви симптоми, което е по-често срещано при хората с диабет.

Проф. Петков подчерта, че ниските температури също могат да провокират болка при пациентите с исхемична болест на сърцето. В такива случаи е важно да се коригира дозата на лекарствата, съобразно сезонните условия.

Ковид-19 е един от вирусите, които могат да образуват микротромби и да водят до запушване на малките кръвоносни съдове. Приблизително 30-35% от случаите на дилатативна кардиомиопатия са свързани с прекаран вирус, включително и COVID-19. Специалистът алармира, че възрастта на пациентите с инфаркт спада значително. Докато преди това заболяване се срещаше най-често при хора над 60 години, сега случаи на инфаркт има и при пациенти на 28-35 години.

Вирни се горе