Храм „Св. Йоан Рилски”в гр. Девин чества тържествено своя празник

Храм „Св. Йоан Рилски”в гр. Девин чества тържествено своя празник

На 19 октомври Православната църква почита паметта на великия български светец Йоан Рилски Чудотворец.Големи са неговите заслуги за утвърждаването на Христовата вяра не само в България, а и в Европа.Дивният Божи угодник е патрон и основател на най-големия манастир в страната ни – Рилския. В този светъл ден своя празник чества девинският храм „Св. Йоан Рилски”.Божествената света Литургия отслужи секретарят на Архиерейското наместничство в Смолян, свещеноиконом Запрян Шиков в съслужение с иконом Димитър Куцев, с председателя на храма, протойерей Тодор Веселинов и свещениците Петър Куртенков и Димитър Петров.

Камбаненият звън събра вярващите на обща молитва за прослава на Рилския Чудотворец. Прекланяйки се пред празнично украсената му икона, те трепетно попросиха от светеца небесна закрила и подкрепа пред Божия престол. Песенна възхвала към Рилския монах, изпълниха църковният певец при храма Калин Василев и сборна група хористи, под ръководството на Живка Панайотова.В молитвена смиреност всички заедно изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш”.

В края на литургията иконом Шиков се обърна със слово към боголюбивия народ: „Преподобни Йоан се родил в заможно семейство в село Скрино в Дупнишката котловина, вероятно през 876г. Живял по времето на Борис І, цар Симеон Велики и цар Петър І. Отрано обикнал Бога и като юноша му се посветил изцяло.Приел е монашество в близкия манастир „Св. Димитрий” под връх Руен и напуснал света, уединявайки се в Рила. Целият му живот е подвиг в търсене на святост, единение с Христа, принадлежност към вечния живот.Живот, изцяло отдаден на Бога, за който са призвани малцина”, каза в словото си духовникът.Той ни призова от все сърце да се молим на преподобния Йоан чудотворец да ни бъде помощник в бедите, закрилник в изпитанията, утешител в скърбите, лечител при болести. Същевременно ни насърчи да вярваме, че светецът ще ни изпрати благодат и милости, прошка на греховете ни, за да живеем в мир, в пълно благочестие и чистота и така да постигнем като християни крайната цел – спасението и вечния блажен живот.

Храмовото тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от иконом Шиков, който честити на присъстващите празника и раздаде анафората.И тази година, църковното настоятелство предостави на всички, дошли на празника, благословено ястие.

Текст:Сийка КЕТЕВА

Снимки: презвитера Таня ШИКОВА

Alternate ext

Alternativtext

Alternatie text

Alernative text

Вирни се горе