Храм „Св. Дух” в Смолян отбеляза тържествено своя празник

Храм „Св. Дух” в Смолян отбеляза тържествено своя празник

На 24 юни, понеделник след Петдесетница е празникът на Светия Дух. Той се чества заради величието на Пресветия и Животворящ дух, Единосъщен с Бог Отец и Бог Син. Чрез него ни се дарява всяка мъдрост, живот, движение. В този свят ден, Божествената св. Литургия възглави Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, с което създаде радост на енорията. Заедно с него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков, иконом Димитър Куцев, предстоятел на храма и свещениците Васил Маджаров и Димитър Петров.

От рано сутринта в храма се стекоха миряни от енорията и от съседните квартали на областния град. Облечени празнично, с благоговейно настроение, те влязоха в радостта на духовното честване и благодариха на Бога за светите дарове, с които укрепва вярващите.

Затрогващите песнопения на утринята и .литургията изпълниха пловдивският псалт Петър Христозов и хористи при храма. Повечето богомолци припяваха на певците и с въодушевение изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш”.

В края на богослужбата, епископ Висарион се обърна към народа с празнично слово, в което подчерта, че днешният ден е определен от Светата Църква за прослава на Третото лице на Пресвета Троица – Светия Дух. Именно Господ чрез Светия Дух преобразява живота на човека, изпълва го с нов смисъл, дава на човешката немощ способността да яви Божията сила.”И допълни, че „според евангелските мерки ние сме немощни, не отговаряме на онзи нравствен и духовен идеал, който ни е начертал Господ в Евангелието. По човешки не сме в състояние да изпълним Божиите заповеди, но с помощта на Светия Дух това става възможно”. Негово Преосвещенство ни прикани единомислено да се помолим на Светия Дух, на Царя Небесен, на Утешителя да дойде и да се всели в нас, за да ни очисти от всяка сквернота, и да ни спаси.

По традиция, в двора на храма бе отслужен празничен водосвет. Владиката поръси присъстващите със светена вода и благопожела здраве, мир , благодатни сили и духовно преуспяване.Той честити празника и преподаде на всички архипастирския и светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.Накрая всички получиха парченце анафора и бяха почерпени от домакините с благословено ястие.

Сийка КЕТЕВА

Alterntive text

Altrnative text

Alternaive text

Alrnative text

Alernative text

Вирни се горе