Храм „Покров Богородичен”, намиращ се в двора на Архиерейското наместничество в Смолян, чества своя празник

Храм „Покров Богородичен”, намиращ се в двора на Архиерейското наместничество в Смолян, чества своя празник

Всяка година на 1-ви октомври св. Църква тържествено отбелязва празника Покров на Пресвета Богородица.Своя празник чества и смолянският храм „Покров Богородичен”.с Божествена св. Литургия, която отслужи секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков С него съслужиха иконом Димитър Куцев и свещеник Васил Маджаров.

От рано сутринта в тържествуващия храм дойдоха миряни, за да съучастват молитвено в празничната богослужба и да изпросят застъпничество пред Владичицата на света.Със смирена молитва попросиха спасение за семействата си, най-вече за децата, заплашени от пагубни зависимости и беди. Църковните и литургичните песнопения изпълниха певци и хористи от града, под ръководството на Живка Панайотова. Почувствали благодатта на светата богослужба, всички с едни уста и с едно сърце изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш”.

След св. Литургия иконом Запрян Шиков припомни знаменателната случка, станала на днешния ден през 910 година в Цариград, когато Божията Майка със своя покров спасява града и вярващите. Сарацините/арабите/ навлизали в града и искали да го превземат. Народът бил заплашен от кръвопролития и страдания. И потърсил помощ от Божията майка, тъй като в храма се пазела драгоценна нейна дреха. По време на усърдна молитва, Света Богородица се явила в храма Божий. Богомолците видели, че се отварят небесата и Пресвятата, заедно с всички апостоли, свети мъченици и свети ангели разгърнала целия свой покров в знак на защита. Тя горещо се молила на Своя Син, наш Господ Иисус Христос, да спаси и помилва всички православно вярващи и самия град Константинопол /Цариград/. Враговете побягнали, градът бил спасен от нашествие, благодарение на застъпничеството на Божията Майка, за която днес ние сме тук, в двора на Архиерейското наместничество и в храма, построен в чест на този празник, подчерта иконом Шиков. Той завърши словото си с напътствие да се обърнем с молитва към Пресвятата:„Владичице наша Света Богородице, покрий ни със своя честен Покров, спаси ни от всякакви злини, вреди и тъмни сили и по твоите молитви да бъдем здрави и спасени”.

По традиция в двора на храма беше отслужен празничен водосвет за здраве и благословение на енорията и на всички присъстващи. Празничното богослужение завърши с многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян и с благопожелание Всецарицата да закриля Родопа планина с Нейния честен Покров.След духовната трапеза, за подкрепа, на всички, уважили храмовото тържество, беше раздаден благословен курбан, дарен от ктиторското семейство Чилингирови.

Сийка КЕТЕВА

Alternave text

Alteative text

Alrnative text

Altnative text

Вирни се горе