Хотелиерите в Чепеларе вече са готови за зимния сезон

Хотелиерите в Чепеларе вече са готови за зимния сезон

Над 400 000 лв. са постъпленията от туристически данък в община Чепеларе от началото на годината, заяви за БТА Даниела Сивенова, ръководител на Туристическия информационен център в града. Според нея приходите от туристическия налог са рекордно високи и съответстват на около 7% ръст на туристи, посетили общината. Летният туристически сезон в Чепеларе и района беше изключително успешен, допълва Сивенова.

Предимно български туристи са летните клиенти в община Чепеларе, в която попада и част от курорта Пампорово. Чепеларе е разпознаваем на туристическата карта на България като предпочитана планинска дестинация, коментира Даниела Сивенова. Курортен град за семейна почивка, за климатолечение и възстановяване в 4 сезона, а през зимата – за ски, остават запазените марки на Чепеларе. Наред с търсещите прохлада от летните жеги туристи, в Чепеларе пристигат целогодишно и спортни отбори, провеждащи високопланинска подготовка в родопския град. Новооткритият обновен мултифункционален спортен комплекс привлича все повече тимове, национални състезатели от различни гарнитури, атлети от страната.

Дигитална карта на община Чепеларе и туристическа пътека до Сбирковата пещера са част от новостите, с които градът посреща туристите през тази година. Инвестициите на Община Чепеларе в нови атракции и услуги са на база високите постъпления от туристически данък. Планинската пътека с дължина 10 км започва от Сбирковата пещера, преминава през старата граница, разделяла Родопите до 1912 г., продължава покрай пещерата „Топчето“ и пилона с българското знаме на Рожен, стигайки до изворите на р.Чая. Маршрутът е кръгов с възможност да бъде изминаван на различните етапи.

На туристическия сайт на Чепеларе вече е достъпна новата дигитална карта на общината. Електронният гид представя маршрути и забележителности в Чепеларе и околностите. За улеснение на туристите, дигиталната карта е достъпна и с QR код. С картата е постигната дигитализация на целия туристически продукт в Чепеларе, уточнява Даниела Сивенова.

Хотелиерите в Чепеларе вече са готови за зимния сезон, според информация от Туристическия център. Почти всички места в хотели и къщи за гости за Коледа и Нова година са резервирани. Очакваме добър зимен сезон, надяваме се и природата ще бъде благосклонна към нас с достатъчно сняг, каза Даниела Сивенова. Български, ирландски, английски и балкански туристи са основният контингент за ски дестинацията Пампорово – Мечи чал.

От тази зима ще функционират чартърни полети от Румъния до летище „Пловдив“. Тези чартъри ще ни помогнат, за да идват повече туристи, коментира пред БТА кметът на #Чепеларе Боран Хаджиев. Той допълни, че Община Чепеларе работи активно относно перспективите за повече чартъри до Пловдив. Трябва да осигурим по-бърз достъп на туристите, които искат да посещават Чепеларе и Пампорово през зимния период, правим всички възможно това да се случи, посочи Хаджиев. Община Чепеларе е член на Фонда за развитие на летище „Пловдив“. От Общинската администрация са водени разговори с представители на един от авиопревозвачите и са поети инициативи за по-мащабно рекламиране на региона. От следващата пролет се очакват чартърни полети от Испания и Италия, обясни кметът.

За идния летен сезон Община Чепеларе подготвя експониране в Музея на родопския карст на част от находките от продължаващите разкопки на пещерното обиталище „Чая“. Ценна находка на археолозите през това лято е зъб от пещерен лъв.

Вирни се горе