Епископ Висарион възглави празничната Литургия за Петдесетница в манастира „Св. Троица” – Кръстова гора

Епископ Висарион възглави празничната Литургия за Петдесетница в манастира „Св. Троица” – Кръстова гора

Празникът на явяването на Светия Дух над апостолите, над Пресвета Богородица и първите християни през 33 г. и основаването на Църквата Христова бе тържествено честван на 23 юни в манастира „Св. Троица”- Кръстова гора.Това им дава сила, бодрост и мъжество да проповядват Евангелието саможертвено в името на вярата Христова. Архиерейската св. Литургия и празничната вечерня възглави Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и игумен на манастира.С Владиката съслужиха йеромонах Евтимий от празнуващата Света обител, свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и свещеник Васил Маджаров.

И тази година много поклонници, отблизо и отдалеч, се стекоха в храма, за да съучастват молитвено в богослуженията и да получат насърчение във вярата от своя духовен пастир.Благодатта на литургията изпълни сърцата им с надежда за спасение и милост от Всеподателя Господа. Миряните, повярвали в Христа и прекрачили в Църквата, почувстваха важността на св. Петдесетница, донесла им духовно пречистване и преобразяване на живота им.Красивите литургични песнопения огласи вдъхновено пловдивският псалт Петър Христозов, а всички заедно изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш”.

По време на вечерното последование, което се отслужва непосредствено след св. Литургия, над вярващите епископ Висарион разпръсна предварително осветени орехови клонки, символизиращи вихъра на Св. Дух и нетленните духовни цветя –християнските добродетели, с които украсява душите на Божия народ. След това архиереят коленопреклонно прочете три специални молитви, съставени за този ден от св. Василий Велики.

В края на тържествените богослужения пловдивският викарий и игумен на манастира произнесе прочувствено пастирско слово: „ Днес Светата Църква чества едно велико и преславно събитие, слизането на Светия Дух над апостолите. Този празник се нарича още „Ден на Пресвета Троица”, понеже изпращането на Светия Дух е дело на неизказаната милост и любов на всички Нейни лица: на Бога-Отца, Бога-Сина и Бога-Духа Светаго, каза в словото си архиереят. Той поясни, като че огнени езици са спрели над всекиго от апостолите, и всички започнали да славят Бога на различни езици. В този момент Петър произнесъл първата си проповед, кръстил и присъединил към църковната общност три хиляди души.

Владиката насърчи Божия народ да се моли на Светия Дух, за да се всели във всеки, и да донесе любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание.

Духовното събитие завърши с празничен водосвет за здраве и благословение, с многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян Шиков, а викарият преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

След архиерейското служение всички богомолци бяха почерпени с благословено ароматно ястие.

Сийка КЕТЕВА

Alternative ext

Alternative ext

Altenative text

Alrnative text

Вирни се горе