Епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия в манастира „Св. вмчк Пантелеймон” край Смолян

Епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия в манастира „Св. вмчк  Пантелеймон” край Смолян

На 27 юли / събота/ Православната църква почита паметта на Св. вмчк Пантелеймон, целителя, „изкусния и безплатен лекар”, както и на Св. седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд. В този светъл ден Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия възглави тържествена св. Литургия в манастира „Св. вмчк Пантелеймон” край Смолян.Множество поклонници от страната и околията посрещнаха Негово Преосвещенство с камбанен звън и духовна радост.В литургично съслужение с него влязоха духовници от околията: свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, иконом Димитър Куцев, протойерей Иван Марински и свещениците Васил Маджаров и Апостол Аролски.

Благочестиви християни се стекоха от ранни зори на празничната богослужба, отправяйки съкровена молитва към светеца-лечител. Те се поклониха на частица от мощите на почитания Божий угодник и попросиха закрила и изцеление. Църковните песнопения на утринята бяха огласени от певците Петър Христозов и Симеон Даскалов, а литургичните - от сборна група хористи . Всички заедно славеха светеца и възхваляваха подвига му в името на Христа. В пълно единомислие, верните поклонници изповядаха Символа на православната вяра и Господнята молитва „Отче наш”.Някои от тях, сред които и деца, пристъпиха към Светите Тайни Христови.Храмовия празник уважиха зам.-кметът на Община Смолян инж. Марияна Цекова, общинският съветник г-н Стефан Сабрутев, общественици.

В края на богослужението епископ Висарион се обърна с празнично слово към народа, в което поясни, че св. Пантелеймон е велик Божий угодник, приел от Него самия благодат на изцеление. Той учи при известния лечител Ефросин, а майка му и свещеник Ермолай го въвеждат по пътя на Христовата вяра. В житието му пише, че нито един нещастен не си отивал от него,без да получи облекчение и помощ.Болните.се стичали в голямо множество и всички го славели. Това предизвикало завистта на другите лекари и те го наклеветили пред жестокия гонител на християните - император Максимилиян. Посечен е с меч през 305г., каза в словото си владиката.

Той ни призова по примера на дивния Божи угодник да сме силни, да крепнем във вярата и да не преставаме да се молим за застъпничеството му пред Бога. Нека всеки, който се притичва към него, да получи помощ и спасение! „Какъвто изкусен лекар бил св. Пантелеймон на земята, такъв останал и на небето. И оттам идват към нас неговата помощ, неговите чудеса”- подчерта архиереят.И допълни - ”Отчаялите се хора, обикалящи лекарските кабинети, се обръщат с молитва към него, просейки изцеление.”Нека ви бъде, според вярата ви”- казвал Господ Иисус Христос на обръщащите се към него за помощ.”

По традиция, в двора на храма бе отслужен празничен водосвет, по време на който вярващите бяха поръсени със светена вода за здраве и благословение.Духовният пастир пожела на всички крепко здраве, мир, любов, радост, благополучие и душевно спасение.Той изрази надежда, че както сме се събрали днес тук в този манастир, така и много години занапред да се събираме в този свят храм, посветен на Свети великомъченик Пантелеймон. Това ще ни помогне да укрепваме духовно и по-леко да носим кръста на живота.Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от свещеноиконом Запрян Шиков, а владиката преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. След вълнуващата духовна трапеза, всички бяха поканени на веществена - за здраве и телесна подкрепа.

Сийка КЕТЕВА

Alternativext

Вирни се горе