Епископ Висарион възглави Архиерейска св. Литургия в храм „Св. прор. Илия” - с. Хвойна

Епископ Висарион възглави Архиерейска св. Литургия в храм „Св. прор. Илия” - с. Хвойна

На 20 юли / събота/ Православната църква почита паметта на един от най-великите старозаветни праведници - св. пророк Илия. Светецът смело е изобличавал езичеството и е предсказал великите Божии дела. От всички старозаветни Божии угодници единствено на св. Илия са посветени безброй православни храмове.Един от тях е вековният храм в с. Хвойна, който в днешния ден чества своя празник. По-различното е, че тази година енорията е зарадвана от архиерейско посещение. С тържествен камбанен звън и духовен трепет миряните посрещнаха Негово Преосвещенство Смолянския епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия.С Владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, иконом Димитър Куцев и председателят на храма отец Апостол Аролски.

От рано сутринта малки и големи християни се стекоха в храма, за да съучастват молитвено в светата Литургия, и да отдадат почит на светеца, под чиято закрила израстват духовно и телесно.

Те пристъпваха с благоговение пред иконата на св. Илия, вярвайки, че е силен ходатай пред Всемогъщия Бог. Искрените молитви на благочестивите християни , бяха подпомагани от вълнуващото пение на църковния певец Петър Христозов. Въодушевено и с трепет в сърцата, всички заедно изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш”, а някои пристъпиха към Светите Тайни Христови.

Храмовото тържество уважиха председателят на Общинския съвет в Чепеларе Екатерина Петрова , зам.-кметът Антоанета Аговска, кметът на празнуващото село г-жа Елена Сивакова, кметът на с. Павелско Атанас Станков, общественици.

В края на богослужението викарният епископ произнесе празнично слово,в което открои важни моменти от житието на старозаветния праведник.Забележителното при него е, че се бори срещу идола Ваал и доказва, че Господ е истинският, защото само неговият жертвеник, след искрена молитва, пламва в огън. Може да се твърди, че светецът,”ангел в плът,”подготвя Божиите чудеса, чрез възкресението на сина на вдовицата и несвършващото се брашно и маслиново масло в нейния дом. „Житието на св. пророк Илия е непрестанна поредица от неизброими Божии чудеса. Но той е единствен и тайнствен избраник Божи с това, че неговият живот не завършва като у другите човеци – дори и най-славните сред пророците - със смърт, а продължава с небесно възнесение на огнена колесница.След 25-годишно пророкуване, край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето”, каза в словото си владиката.Духовният пастир прикани всички да молим Божия пророк, по неговите молитви да имаме непоколебима вяра, надежда, любов, пламенна молитва и ревност за слава Божия.

След вълнуващото слово, епископ Висарион отслужи празничен водосвет за здраве и благоденствие на енорията, честити на имениците личния празник и преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.Духовното тържество продължи с освещаването на хлебните приноси, на курбана и с обща братска трапеза.

Сийка КЕТЕВА

Alternatve text

Altnative text

Aernative text

Alternive text

Вирни се горе