Емил Хумчев: Проблемите ги знаем, търсим решения

Емил Хумчев: Проблемите ги знаем, търсим решения

По повод 1 юни – Международен ден на детето, по инициатива на БСП Борино и кандидата за народен представител от 22- МИР Смолян Емил Хумчев се проведе среща-разговор „Детето – грижа и отговорност“.

В села като Кожари, Буйново, Чала, Ягодина, Борино, където детският глъч не е целогодишен, родопчани говорят за необходимостта темата за децата за влезе в предизборните програми на политиците. „Инвестицията в знанието е инвестиция в по-доброто бъдеще на България. Качественото образование, здравето на децата следва да е дългосрочна цел“ – сподели Цветка Такова, Председател на ОбС на БСП. Борино. Участниците, познавайки проблемите на региона, бяха убедителни в тезите си, че децата не са само функция на семейството; държавни отговорности следва да бъдат и детското здраве и лечение, децата с увреждания, ранното детско развитие, спорта, културата и свободното време на подрастващите. Няма същинска система за закрила на детето. От своя страна, педагози споделиха за ненужното обременяване на учебното съдържание, дискретното манипулиране на миналото. Наложителни са промени в Закона за образованието в политиката на кариерното развитие, наставничеството, приобщаващото образование, ресурсното управление на учебните заведения, промяна на неефективното финансиране на професионални и културни структури. Трябва да се създадат условия и в малките населени места за модерно иновативно обучение и реализация. Гласът на младите трябва да бъде чут.

Участниците в срещата подкрепят виждането на г-н Хумчев за цялостна програма за развитие на Родопите. Тя трябва да съдържа устойчиви политики в селското стопанство и продоволствието, в браншове като туризъм и дървообработване, малки предприятия, пътна инфраструктура. Всичко трябва да се провежда в диалог.

Борбата с демографския срив може да се води чрез достъпни социални услуги, пазар на труда. Инвестиции и работни места са в основата на развитие на област Смолян.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе