Едномесечна практика в Италия проведоха ученици от ПГИ „Карл Маркс“

Едномесечна практика в Италия проведоха ученици от ПГИ „Карл Маркс“

На кръгла маса отчетоха резултатите от проекта

Двадесет ученици от ПГИ „Карл Маркс“ - Смолян бяха на едномесечна практика в Италия. Учениците са в десети и единадесети клас, а работната им практика беше по проект „Икономисти в действие – заедно в професионалното развитие“ по програма Еразъм +. Едномесечния стаж се осъществи във фирми в Парма и Реджо Емилия, където икономистите от Смолян работиха по специалността си.

Днес се състоя заключителна среща-кръгла маса за оповестяване на резултатите успешно преминалия проект, в присъствието на ученици, учители и родители. Преподавателите, ръководили учениците по време на практиката си в Италия, споделиха, че младите икономисти са имали възможност да работят с професионалисти в сферата на бизнеса, получили са знания и съвети относно установените работни процеси и добри практики. Чрез помощта на ментори, участниците в мобилността, са извършили голям набор от дейности, пряко свързани с администрацията и маркетинга на фирмата, прилагайки наученото до момента в реална бизнес среда. Освен това учениците са имали възможност да се откъснат от родителите си, да поживеят самостоятелно, да свикват да приемат нови предизвикателства и да се справят сами с тях, което е изключително полезно за младите хора.

От своя страна учениците споделиха впечатления от пътуването си в Италия, от работата в чуждите фирми, от начина на живот и комуникацията между хората в чужбина. Това, което най-много им е харесало е, че са били заедно, че са били поставени в друга среда, вече като самостоятелни зрели и работещи хора, на които им са делегирани дейности, различни от училищните. Едномесечния стаж в Италия е бил съпътстван и с невероятни преживявания и всички млади икономисти бяха категорични, че имат ли възможност, отново биха отишли.

Родителите, които присъстваха на заключителната среща по проекта, благодариха за изключителната възможност, която са получили техните деца и за грижите, които са полагали учителите за тях.

Благодарности са получени и от двете италиански фирми, при които учениците са стажували. Според тях възпитаниците на ПГИ „Карл Маркс“ в Смолян са много добре подготвени и имат нужните знания и умения, за да започнат работа.

Проектът „Икономисти в действие – заедно в професионалното развитие“ по програма Еразъм +, по който се осъществи едномесечната практика на учениците от икономическата гимназия , е с номер 2023-1-BG01-KA122-VET-000122060 и е финансиран от Европейския съюз. Мобилността на учениците от ПГИ „Карл Макс“, гр. Смолян се състоя в периода 30.06 – 29.07.2024 г. в Реджо Емилия, Италия, в партньорство с IFOM.

Alternae text

Alternativext

Altetive text

Alternativ text

Anative text

Вирни се горе