Два щама на грипа се очакват тази зима

Два щама на грипа се очакват тази зима

Тази година отново се очаква разпространението на два щама на грипа - "Виктория" и "Тайланд", като няма прогнози за неочаквани промени. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за БНТ. Той уточни, че все още няма изолиран грипен вирус, тъй като е твърде рано за сезона.

Кунчев подчерта, че прилагането на противогрипни ваксини е основно насочено към хората с хронични заболявания и възрастните, за които грипът може да има тежки последици. При тези групи инфекцията може да предизвика усложнения като пневмонии и бронхити.

По думите му около 15% от хората над 65-годишна възраст се ваксинират, като целта за тази година е да се постигне покритие от 20% сред рисковите групи. Той добави, че възрастните трябва да ограничат социалните си контакти в разгара на грипната епидемия, която обикновено настъпва в края на януари, но е трудно да се предотврати внасянето на вируса отвън.

Безплатната ваксинация за възрастните хора ще стартира от октомври, и колкото по-голяма част от тях се имунизират, толкова по-нисък ще бъде рискът за тяхното здраве. Доц. Кунчев подчерта, че ваксината срещу грип е препоръчителна, а не задължителна: „Не целим да имунизираме всички, а само тези, които желаят да се защитят“, поясни той.

Той също така коментира, че в момента около 60-70% от случаите на заболявания са свързани с COVID-19, но инфекцията вече не предизвиква същото безпокойство като в началото на пандемията. „Симптомите отшумяват за три-четири дни, като включват умора, висока температура и по-силна кашлица, която продължава по-дълго. Отново се наблюдава загуба на обоняние, но както очаквахме, COVID се е превърнал в един от многото респираторни вируси“, каза той.

Той посочи, че температурните амплитуди и климатичните промени също влияят на разпространението на вирусите.

Вирни се горе