Деца пристигат в Смилян за ваканция без „дигитални изкушения

Деца пристигат в Смилян за ваканция без „дигитални изкушения

Инициативата "Ваканция на село в Родопите" се провежда за поредно лято в с. Смилян.

Деца от цялата страна пристигат в Смилян за поредното издание на инициативата „Ваканция на село в Родопите“. Идеята е децата да придобият усещане за детство на село от времето, когато не е имало дигитални устройства, каза Илия Годев от Посетителския информационен център в Смилян, предаде БТА.

Организаторите отчитат засилен интерес към ваканцията без „дигитални изкушения“. Повечето места в летния лагер са резервирани преди месеци. Разделяне с мобилните телефони и дигиталните екрани е въведено като условие за лагерниците. Достъпът до телефони е регламентиран за определено време сутрин и вечер за разговори с родителите и семейството.

Заниманията за децата са в различни тематични дни, посветени на реката, на излети в гората, запознаване с родопската музика и хора. Лагерът е настанен в комплекса „Млечен дом“, в който градските деца сами могат да избият масло от мляко и да опитат вкуса на блюда от родопската кухня. През селската ваканция децата забравят за телефоните и се радват на игри и забавления от времето на своите родители и баби, допълва Годев.

Снимка: Организатори на "Ваканция на село в Родопите"

Вирни се горе