Д-р Никола Проданов е удостоен със "Златен плакет на Община Смолян"

Д-р Никола Проданов е удостоен със "Златен плакет на Община Смолян"

Общинският съвет взе решение на днешното си заседание да удостои д-р Никола Проданов със "Златен плакет на община Смолян“. Повод за предложението е обществената му ангажираност, родолюбие, патриотизъм и човеколюбие. То е и по повод факта, че на 1 юни 2024 г. родопският общественик, културен и стопански деятел навърши 75 години.

Д-р Проданов е роден в гр. Смолян. След завършване на средното си и висше образование отдава силите си за просперитета на родния си край. Целият му живот е изпълнен с ярък патриотизъм и любов към Смолян и родното Райково. Примери за неговата обществена, патриотична и родолюбива дейност са построяването на чешма до параклиса при гробищния парк в Райково, като дарение от семейството му изгражда чешма при читалище "Балкански просветител“ в Горно Райково. Лично поема грижата и увековечава с почетен знак пред същото читалище героизма на 200 Райковски първенци, загинали през османското робство за вяра, род и Родина. По негова инициатива е издигнат почетен знак на двамата райковски първенци и патриоти Сево Сарандалията и Нико Коджабашията, извоювали ферман от османските власти в Цариград за построяването на осем църкви в Смолянска община и в Долно и Горно Райково. Никола Проданов е бил два мандата общински съветник.

Сред смолянската общественост той се издигна като истински патриот и радетел за представянето на Смолян и Смолянския край. Като председател на читалище "Балкански просветител“, извежда читалището на челно място в своята културна дейност – укрепва и освежава сградата, формира библиотека с богат книжовен фонд, сформира самодейни състави, заработва ДМШ, въвеждат се информационни системи и др. Д-р Проданов е автор на книжовно издание, посветено на читалище "Балкански просветител“ – едно от малкото изследвания на читалищната тема в родния ни край. Като председател на сдружението "Родопски ресторантьори и хотелиери“ положи сили и умения за социално-икономическото развитие и утвърждаване на този бранш в града и областта и в качеството си на такъв, сдружението проведе няколко родопски празници "Родопиада“.

Д-р Никола Проданов е бил председател на местното Българо-израелско дружество. Докато е на работа в Германия, организира голяма част от българите в своето почетно патриотично Българо-германско дружество, което е подпомагало в социално-икономическо отношение нуждаещите се българи.

Вирни се горе