Британски магистрат посети Окръжен съд Смолян

Британски магистрат посети Окръжен съд Смолян

Съдия от Великобритания посети Окръжен съд Смолян по Програма за обмен на съдии по Европейската мрежа за съдебно обучение

Сара Анинг – съдия в град Лийдс (Англия), посети Окръжния съд в Смолян по Програма за обмен на магистрати на Европейската мрежа за съдебно обучение. Тя гостува на колегите си в периода 19-21 август по покана на районния съдия Славка Кабасанова. Проведе среща с председателя на Окръжния съд Петър Маргаритов.

Британският магистрат и нейните колеги обсъдиха дела по Семейния кодекс в България и т. нар. семейни дела във Великобритания. Представен й бе принципът на работа в българската съдебна система, нормативната уредба в областта на семейното право, видовете дела, които се разглеждат в двете съдилища. Тя присъства на няколко съдебни заседания. Запозна се с единната информационна система на съдилищата в България. Гостува също така и на Административния съд - Смолян.

Съдия Сара Анинг презентира англосаксонската съдебна система с нейните специфики. От представянето й стана ясно, че самата тя един месец в годината работи като съдия по граждански села, един месец разглежда дела, свързани с психическото здраве, а в останалите месеци от годината е адвокат. Друга по-интересна специфика при тях е, че най-леките семейни дела се разглеждат от неюристи - по подобие на нашите съдебни заседатели.

Анинг посети отдел „Закрила на детето“, Центъра за настаняване от семеен тип и музея „Ласло Наги“ в областния град.

Гостуването й продължи в Районния съд на Пловдив.

Altertive text

Altenative text

Alternave text

Aternative text

Alterntive text

Вирни се горе