Близо 6,9 милиона българи избират бъдещите ни депутати

  Близо 6,9 милиона българи избират бъдещите ни депутати

В 6:00 часа днес започна изборния ден за депутати в 41-то Народно събрание. Гласуването ще става с две интегрални бюлетини – една за мажоритарните кандидати за депутати и една за партийни листи. Бюлетините ще се дават в секцията непосредствено преди гласуването. Членовете на секциите ще поставят върху тях един печат преди и един след гласуването. 18 парти и коалиции са регистрирани за националните избори. Две регистрации са анулирани с решение на ЦИК. 9 запазват номерата си от евровота, а за другите са изтеглени нови номера, информира агенция Фокус.

Ето и списъка на политическите сили, според номера на бюлетината: 1 – Ред, законност и справедливост (РЗС) 2 – ЛИДЕР 3 – ГЕРБ 4 – Движение за права и свободи (ДПС) 5 – Атака 6 – Коалиция за България 7 – Съюз на патриотичните сили “Защита” 8 – НДСВ 9 – анулирана регистрация 10 – “Българска лява коалиция” 11 – Партия на либералната алтернатива и Мира (ПЛАМ) 12 – Зелените 13 – Социалдемократи 14 – анулирана регистрация 15 – Другата България 16 – Обединение на българските патриоти 17 – Национално движение за спасение на Отечеството 18 – Български национален съюз – НД 19 – Синята коалиция 20 – За Родината – ДГИ-НЛ Всеки гражданин на Република България може да провери къде трябва да даде своя вот в избирателните списъци, които кметовете на общини са поставили на видно място в селищата. Избирателната секция може и да се провери в интернет на сайта на ГРАО http://www.grao.bg/elections/ #query{: .tag-link}. Справката става по ЕГН или адрес. Справката по ЕГН извежда името на лицето, номера на избирателната му секция и мястото на гласуване за тази секция. Тази по адрес показва избирателната секция и мястото за гласуване на избирателите от въведеното местоживеене.

“Сова харис”, “Алфа рисърч”, Апис, “Галъп” и “Скала” са регистрираните социологически агенции, които ще работят в изборния ден.

Вирни се горе