Без драстично поскъпване на олиото у нас въпреки слабата реколта

Без драстично поскъпване на олиото у нас въпреки слабата реколта

Предвижданията за поскъпване на олиото поради слабата реколта в страната през следващите месеци няма да се оправдаят, заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред БНР.

Специалисти обясняват, че Европейският пазар е в състояние да компенсира евентуалния недостиг у нас. Дори и да има увеличение на цените, то ще е ограничено до максимум 10%.

Иванов подчерта, че значително поскъпване на олиото не се очаква, въпреки предупрежденията от производители и преработватели на слънчоглед. Той отбеляза, че както европейският, така и световният пазар са стабилни, като цените остават почти непроменени повече от половин година. Не се очакват и внезапни промени в страната.

"Когато местното производство е по-слабо, това не е благоприятно. Но пазарът никога не остава празен. Ще компенсираме по-високите вътрешни цени чрез внос", поясни Иванов.

Той увери, че ситуацията няма да се повтори като тази отпреди две години, когато олиото поскъпна със 100%. Дори да има някакво поскъпване, то ще бъде с малки проценти и ще се случи постепенно, като се очаква евентуалното увеличение да бъде в диапазона между 5 и 10%.

Ключовият фактор ще бъде как ще се балансират търсенето и предлагането, но според Иванов не се очакват екстремни ценови сътресения.

Вирни се горе